Ha kreatív pályát választottál magadnak az alkotói munkát minden bizonnyal szenvedélyként és elhívásként éled meg. Az alkotáshoz pedig összefüggő és zavartalan időre van szükség. Na, kisgyerekes anyaként pont ez nem áll a rendelkezésedre. Mit tegyél? Hogyan maradhatsz kreatív kisgyerekek mellett?

Nagyon szeretek közösségi tereket tervezni, mert ezek lehetőséget adnak a kapcsolatteremtés, a párbeszéd és közösség gyakorlására és megünneplésére.  Az anyává válásom előtti időszak szakmai szempontból nagyon sűrű és izgalmas volt. Pontot tudtunk tenni egy 7 éve készülő projekt végére, nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy szülés előtt még ott lehettem a megnyitó ünnepségen. Természetesen nagy örömmel vártam az anyaságot is. Mivel a gyerekáldásra sokat kellett várnom, úgy döntöttem szünetet tartok és teljesen az anyaság örömeinek szentelem magam a következő években. Ezzel a döntésemmel azonban, mit sem sejtve átléptem a kreativitás sötét oldalára.

Mi van akkor, ha mindenki szerint nagyon boldognak kellene lenned, de mégsem vagy az? Mi van akkor, ha a problémád forrása részben éppen az, amire olyan sokat vártál, és amiért olyan sokan jártak közben az érdekedben különböző fórumokon (orvosok, szakemberek, Isten)? Mi van, ha pont ezért nem tudod elmondani, hogy mi is zajlik a szívedben?

Miután nem okolhattam már a szülés utáni depressziót a sorvadó lelkem állapotáért, itt volt az ideje szembe nézni a saját, és környezetem (hamis) elvárásaival szemben arról, hogy milyen is egy jó anya. Itt volt az idő újra belepasszírozni a kreativitást az életembe.

Ismerős az érzés? Mindegy, hogy főállású anya vagy, esetleg éppen megpróbálsz visszatérni a kreatív szférába kisgyerekek mellett, hagy osszak meg veled néhány dolgot, ami nekem segített a gyógyulás útjára lépni, és újratervezni az életem:

  1. Engedd el a régi módszereidet!
    Anyává válni felér egy kultúrsokkal. MINDEN megváltozik, örökre. Eddig sok időd volt inspirálódni, színházba járni, olvasni, feltöltődni. Ezután egy jó darabig az időd nagy részét a gyermeked ellátása köti le, és úgy tűnhet, még aludni sincs időd.  Nem lesznek egész napjaid arra, hogy úgy dolgozz, mint régen. Ezért lehet, hogy úgy érzed nem is vagy már olyan kreatív, mint azelőtt.  Emiatt ne verd a fejed a falba!
     
  2. Találj a hetedben kicsi idő-zsebecskéket!
    Mikor vagy a legkreatívabb? Este? Akkor dolgozhatsz, miután elcsendesedett a ház. Reggel? Hát, vizsgáld meg fel tudnál-e kelni egy kicsit korábban… Ha ez nem megy (nekem nem ment), rá tudnád-e bízni szombat délelőtt a gyerkőcöt a férjedre, nagyira?  Esetleg elég erőt érzel magadban arra, hogy a délutáni alvás idejét töltsd alkotással? Akkor irány a kreatív kuckód! Ez persze azt jelenti, hogy a konyhád romokban lesz, de inkább a lelkedben tégy rendet, mint a konyhádban, ha már választani kell. Kérj és fogadj el minden segítséget! A lényeg, hogy ez az alkotásra szánt idő rendszeres és olyan legyen, amivel nem kell elszámolnod senkinek. Ténylegesen nem is alkottál, csak böngésztél és inspirálódtál? Na és? Így jön az ihlet.
     
  3. Legyél türelmes! Minden új kezdet nehéz.
    Emlékszem, amikor sok havi kihagyás után végre először ültem le a rajzasztalom mögé alvásidőben, hogy papírra vessem a sok bennragadt ötletem egyikét… egy órán keresztül néztünk farkasszemet, én és az üres papír; aztán fölébredt a gyermekem és folytatódott is a napi rutin.  Hova tűntek az ötleteim? A jelenség nem egyedi, mint kiderült még neve is van: kreatív székrekedés. Találó, ugye? De tudod mit? Másnap ismét leültem az asztalomhoz.
     
  4. Jegyezd le az ötleteidet!
    Lehet, hogy nyögve nyelős lesz az újrakezdés, de ha komolyan veszed az alkotói munkádat, a múzsád is megjelenik majd. Lehet, hogy szoptatás közben jön az ihlet, vagy olyankor, amikor nem tudsz azonnal munkához látni. Használd a telefonodat, mint diktafont, vagy tarts jegyzettömböt a kezed ügyében, mert hát fáradtak vagyunk, és 10 perccel később talán már nem tudsz visszaemlékezni, mi is volt az a korszakalkotóan jó ötleted.
     
  5. Kapcsolj ki!
    Nehéz bármire koncentrálni, ha közben folyamatosan özönlenek az emailek, meg az értesítők a különböző szociális hálón történő bejegyzésekről. Ezeket zárd ki, vagy előre döntsd el mennyi időt vagy hajlandó beáldozni a Facebookon való bolyongásra… és maradj erős!
     
  6. Legyél rendszeres!
    Már utaltam rá korábban, de nagyon fontos bűntudat nélkül belevenned magad meg az alkotással töltött időt a heti menetrendedbe, és meg is jelenned minden találkozódon – hacsak lehet. Készíts egy listát arról, milyen rendkívüli események tarthatnak távol a találkozóidtól, és tartsd magad a listához! Így kialakíthatsz valamiféle folyamatosságot az alkotói tevékenységben, és minden alkalommal egyre gyorsabban találod majd magad a kreatív zónádban.
     
  7. Keress sorstársakat!
    Olyanokat, akik között vállalhatod az összes kusza érzésedet. Amikor úgy éreztem a közvetlen környezetem nem érti, mi is zajlik bennem, sokat jelentett rátalálni a neten hozzám hasonló cipőben járó emberekre. Ha nem ismersz ilyen embert, írj bátran nekem. Minden e-mailt elolvasok.

A kreatívoknak az alkotás nem luxus, hanem létszükséglet. Kisgyerek(ek) mellett is. Nehéz? Igen. De megéri, mert így jobban érzed majd magad a bőrödben: több lesz az energiád, jobb anya és izgalmasabb feleség leszel, és még a világnak is adsz valami értékeset magadból… szóval mindenki nyer, nemde? Jó munkát és sok örömet az anyasághoz!

Kíváncsi vagyok: Te miből merítesz inspirációt és hogyan férne bele az alkotás az életedbe? Már rég óta egyensúlyozol a gyereknevelés és a kreatív munka között? Akkor, kérlek, oszd meg velünk a Te túlélő tippjeidet!