Ismerős az érzés, amikor a férjed becsukja maga mögött az ajtót és újra munkába áll…  te pedig először maradsz teljesen egyedül a babáddal?

A terhességed alatt hozzászokhattál, hogy a pocakodat mindenki felkérésnek vette, hogy ellásson jótanácsokkal. Ezek között volt tudományos, hagyományos, kért, kéretlen, és megmosolyogtató.

Nos, én összegyűjtöttem azokat a tanácsokat, amiket bárcsak hallottam volna új anyukaként:

  1. Természetes vagy császáros szülés?

Hős vagy így is, úgy is! Úgy esett, hogy ugyanannak az évnek az elején és a végén részem lehetett mindkét szülési módban. Hát, hüvelyi úton szülni piszkosul fáj, de ha kint a baba, vége a fájdalom nagy részének, és hamarosan már ülni is tudsz majd – és igen, büszke lehetsz, mert megcsináltad.

DE, ha a babád – vagy a TE – érdekedben mégis császárral szültél, akkor is húzd ki magad nyugodtan – de csak óvatosan, mert fájni fog a sebed. Először is, az életmentő császármetszést sok esetben hosszú vajúdás előzi meg. Elbagatelizáljuk, de a császármetszés egy műtét, lehetséges komplikációkkal, és amikor műtét után először kell fölülnöd csillagokat látsz… meg másodszor is. Hihetetlen mennyit használjuk a hasi izmainkat, egy jó darabig nagyon is tisztában leszel vele ha a tiéd dolgozni kezd. Szóval akárhogy is, de nagy dolgot vittél véghez. Szóljon csak a fanfár! Ünnepelj!

  1. Szoptatni jó, de a tápszer is megteszi.

Kétségtelen, hogy az anyatej a legjobb étel, amit a babádnak adhatsz. Ám, ha valamiért mégsem tudsz szoptatni, ne érezd magad másodrendű anyának! Nem vagy az! Hiszen táplálod a gyermeked. Ha ezt az igazságot már az első gyermekemnél teljesen a magamévá tudtam volna tenni, és nem stresszelek annyit a ml-eken, fogadom, könnyebben ment volna a szoptatás.

  1. Kérj segítséget!

Nem megy ez nekünk könnyen, de szükséges. Majd később megint átveszed a háztartásod fölött az uralmat és akkor úgy mennek a dolgok ahogy te akarod (ha-ha-ha), de most pihenned is kell.

  1. Pelenkás trükkök

Ha fiad van, pelenkázáskor takard le a hasát, mert a pocakját ért hideg levegő miatt azonnal lepisil téged. És a fiad kukacát igazítsd lefelé, mielőtt rögzíted a pelust, mert ezek a lurkók képesek kipisilni a pelusból… egy óvatlan pillanatban akár a szájukba is. Ha reggelre mindig átázva találod a gyereked, győződj meg róla, hogy nem fázik éjjel és éjszakára pelenkázd eggyel nagyobb számú pelusba.

  1. Indulás előtti komédia –add meg magad, mert ez egy ideig a napi rutin része

Ha elindultok otthonról, számolj azzal, hogy egy spontán kiruccanást is vagy 45 perces készülődés előz meg. Hihetetlen mennyiségű cuccot kell összekészíteni, és mikor kész vagy, hát na akkor fogja a gyerek jól megrakni a pelust. Az enyémek télen születtek, kész öröm volt kihámozni őket a bundazsákból meg a sok réteg ruhából és átpelenkázni, majd újra felöltöztetni és szerencsés voltam, ha ekkora a kis urak nem találták ki, hogy megéheztek. Ma már nevetek rajta, de egy olyan nőnek, aki szeret mindenhova pontosan érkezni, ez eleinte feleslegesen sok feszült pillanatot okozott.

  1. Kínos meglepetések helyett…

Vigyél váltóruhát. Magadnak is. Minden útra. Az első kisfiam gyerekbemutatásán (az olyasmi, mint a keresztelő) a gyerek felavatta a szép kis fehér ruháját… meg anya blúzát… Erről nem is mondanék többet.

  1. Altatás magabiztosan, vagy annak látszóan

Előkészületek: Ahogy közeledik az este vedd vissza a fényeket és csendesedjen el a ház. A szoba legyen kiszellőztetve és maradjon hűvös – sokkal jobban alszanak, a hálózsák melegen pedig tartja őket.

A lelkületed: Ne siess! Persze, alig várod, hogy elaludjon a pici, hogy végre a többi dolgoddal is haladj, de hidd el, megérzik a benned levő feszültséget. A nyugodt, ritmusos ki-belégzésed és lassú szívdobogásod azonban segít nekik elaludni. Ha szoktál imádkozni most is tegyél így. Segít megnyugodni, ami már félsiker, és én úgy találtam, hogy Isten füle nagyon ki van hegyezve a megfáradt anyák imáira.
 

A módszerek:

  • Ha nincs hintaszéked, de már nincs erő a végtagjaidban cipelni a babád, jól jöhet egy gimnasztikai labda. Tedd a labdát a gyerekágy végébe. Vedd a válladra a picit és ülj a labdára. A finom rugózás neked jól esik, őt meg elaltatja.
  • A nagyobbik fiam szereti az altató dalokat, a kisebbik meg inkább azt, ha halkan, ritmusos versikéket duruzsolok a fülébe. Próbálgasd, melyik tetszik a babádnak.
  • Nálunk nagyon bejött a fehér zaj terápia is. Ez legyen valami mélyen búgó tompa hang, ami a szívverésedre emlékezteti a babád. Az internet a barátod – mi kerestünk egy YouTube csatornát, ahol akár 10 órán keresztül is hallgathatod a tücsökciripelést. Úgy fél óra legtöbbször elég volt.
  • A tényleges szívverésed. Úgy vedd öledbe a babád, hogy a feje a mellkasodon nyugodjon, és felülről lefelé irányban lassan simizd a buksiját. Legyen hálózsákban ekkor már.
  • Ha végképp semmi nem válik be, tedd azt, amit a barátnőm férje: berakta a gyerekeket a kocsiba és ment velük egy kört. Garantáltan beszunyálnak!
  1. Játék

Azt hiszem belőlem hiányzik a „gügyögő gén”, és sosem voltam az a nő, aki odamegy random kisbabákat megcsodálni az utcán séta közben. A nagyik által teljesen megigézett gyermekemet látva sokszor fogott el olyan érzés, hogy ehhez én kevés vagyok. De nem ciki az interneten utána nézni, mit játsz a babáddal. Nem lehet mindenki ösztönös anya. Ha így volna, nem létezne a rengeteg weboldal, ami segít minőségi időt tölteni a gyerekekkel. Lehet, hogy anyud vagy anyósod 5 perc alatt teljesen elvarázsolja a gyereked, de ne aggódj, te is belejössz majd! Megsúgom, a babád meg már most is oda van érted, hiszen te vagy az anyukája!

  1. A tested

Vannak a modell típusú cuki kismamák, akikről hátulról nem is látszik, hogy terhesek. Meg vagyunk mi többiek. Akármilyen nemes dolog is anyának lenni, bizony könnyen elpityeredhetsz a szülés utáni tükörképeden, és az összevissza hormonjaid egy cseppet sem segítőkészek. Én gyakorlatilag két évig folyamatosan terhes voltam, gondolhatod, hogy nem két hónap kell ahhoz, hogy visszaálljon az eredetihez közeli állapot (még mindig dolgozom rajta). Mivel a második kisfiam császárral született, az orvosom azt tanácsolta, várjak 6 hónapot a tornával. Igen ám, de ekkorra volt otthon egy másfél éves örökmozgóm és egy hihetetlenül anyás féléves kisfiam. A tornára akkor nem volt erőm, bevallom töredelmesen. De eljött az a nap is. Te se add fel!

Talán hihetetlen, de anyaként most van a legkönnyebb dolgod, mert, ha kis testvért is terveztek (még ha nem is egy éven belül 😉 ) több gyerek között kell majd osztanod az idődet, meg az erődet. Persze addigra már rutinos zombi leszel. Élvezd hát, hogy egy ilyen csodáról gondoskodhatsz!

Szeretettel,

Orsi

Te mit tanácsolnál egy új anyukának? Mesélj!