Színpompás őszi erdőben sétálsz. Az arcod melengetik a fák ágai közt kukucskáló nap sugarai. Magadba szívod a friss és nedves őszi levegőt. Az ég a leggyönyörűbb október-kékben tündököl. Arra gondolsz, otthon milyen jó lesz a teraszodon meginni egy bögre forró csokit, vastag, puha takaró alá bújva. Ha a forró csoki mellé még pár barát is jut a teraszra, arról beszélgethettek, hogy a hosszú téli estéken, ki milyen könyvvel fog bekuckózni a kedvenc zugába, hogy aztán a bent ropogó tűz és a kint zuhogó eső hipnotikus ritmusa elrepítse Jane Austen valamely varázslatos világába. Meghitt pillanatok ezek. Minden ízében Hygge. Meik Wiking rád mosolyog, és azt mondja: „Anyu, kérem a tejecskémet!” Fölébredsz.

Ezt az ágyad mellett türelmetlenül toporgó kisfiad mondja! Kipattansz az ágyból. Tejecske, kávé, reggeli, öltöztetés, felöltözés, rohanás a bölcsibe/oviba, loholás a munkába. Közben tényleg eleredt az eső, és te a villamoson hagytad az esernyődet. 

Ismerős a szakadék, ami a feladatokkal teli, agyonhajszolt mindennapjaid és a hőn áhított meghitt nyugalom között tátong? Hogyan csempészhetnél be egy kicsit többet ebből az érzésből az életedbe idén ősszel?

Az időérzékelésünk felgyorsul, ahogy öregszünk. Úgy tűnhet, alighogy beírattad a gyerekeket az iskolába, már vadászhatod is a karácsonyi ajándékokat. Emlékszem, tavaly beszoktattuk a gyerekeket a bölcsibe. Nyolcszor voltak betegek október és április között, legalább hat alkalommal a férjem is becsatlakozott a „buliba”. Úgy elfutottak a hónapok mellettünk, hogy szinte semmi örömtelivel nem töltöttük meg az életünket, csak túl akartuk élni. Ez nem történhet meg még egyszer. Az alábbi ötletek abban segítenek, hogy az idei ősz ne rohanjon el melletted sem. Ne várj arra, hogy az élmények majd spontán szembe jönnek veled. Tervezd bele őket a naptárodba!

Ha vannak gyerekeid (már nagyobbacskák) akkor együtt is készíthettek egy listát arról, hogy kinek, mit jelent megélni az őszt. Ezt aztán ki is nyomtathatod és kitehetitek valahová, ahol mindenki látja. Ez nagyon fontos, mert ha a listád csak a fiókban porosodik, semmit sem csináltok meg róla. Tartsd szem előtt és minden héten pipáljatok ki róla valamit!

Megosztom veletek az én listámat, gondolat indítóul. Élményekkel teli, meghitt őszt kívánok mindenkinek!

 1. Kimenni a szabadba! Tobozt, makkot, gesztenyét, színes faleveleket gyűjteni. Ezeket a természetes elemeket felhasználni az otthonom díszítéséhez 
 2. Képeket készíteni a családról egy őszi erdőben, séta közben.
 3. Nagy kupac falevélben ugrálni. 🙂
 4. Megfőzni legalább egyszer mind az öt kedvenc krém- és gazdaglevesemet vacsorára.
 5. Áthívni az új szomszédainkat vacsorára.
 6. Ellátogatni a helyi piacra és betelni a színekkel, formákkal és illatokkal – ó, a birsalma!
 7. Valamilyen egybesült sertéshúst készíteni párolt birsalmával. 🙂
 8. Őszi meséket, vagy egyáltalán… meséket olvasni a fiaimnak.
 9. Meglátogatni egy szüreti fesztivált.
 10. Tököt vagy tököket vásárolni, és kidekorálni velük az otthonom.  
 11. Legalább egyszer almás és tökpitét sütni.
 12. Vizes tócsákban ugrálni a gyerekekkel.
 13. Feldíszíteni a teraszom 
 14. Ha már alszik az aprónép, nagy meleg takaró alatt csillagokat nézegetni és beszélgetni a kedvesemmel, forró, fűszeres almaital kíséretében.
 15. Őszi illóolajat csepegtetni a párologtatókba
 16. Rákeresni egy jó kis virtuális kandallóra a YouTube-on és társasjátékozni a gyerekekkel a pattogó tűz mellett. Héj, jobb, mint a semmi, és biztonságos a gyerekeknek is. De ha neked igazi kandallód is van, élvezd!
 17. Elhelyezni egy táblát, vagy tököt (?) az otthonunk egy központi helyére, amire novemberben mindennap felírhatunk egy dolgot, amiért hálásak vagyunk – nem kell majmolni az amerikai hálaadás napot, de tudtad, hogy a hálaadó ünnepségeknek hazánkban is komoly hagyománya van, főleg protestáns körökben? Ha nem jársz ilyen közösségbe, akkor is hasznos lehet ez a gyakorlat. Főleg karácsony előtt tesz jót a léleknek.
 18. Önkénteskedni legalább egy közösségi projektben.  Ez szintén jót tesz a léleknek. (A helyesírás ellenőrzőm folyamatosan önkényeskedni-re akarja javítani ezt a szót. Ne önkényeskedj, az senki lelkének nem tesz jót. :))
 19. A héten egy estét kinevezni elektromos kütyü mentes családi estének, (kandalló, őszi illóolaj, pattogatott kukorica legyen bevetésen)
 20. Az ősz során megnézni legalább egy napkeltét és/vagy naplementét (a művészlelkem azt mondaná, hogy mindkettőt – annak is meg vannak az előnyei, ha később kel fel a nap és korábban nyugszik. Ha a te gyerekeid nagyobbak már, mint az enyémek, azt is megbeszélhetitek, mi a különbség a napkelte és napnyugta színeiben; a nagyobbak le is festhetik. Ha tinédzsereid vannak, ezt a reggel felkelős ötletet nem tőlem hallottad, inkább hagyd őket aludni.)
 21. Finom meleg fürdőt venni – zene, gyertyák, a legpuhább törölköző társaságában.
 22. Csinálni valami egyszerű őszi kézműves projektet a gyerekekkel.
 23. Megtanítani 3 új őszi mondókát a fiúknak
 24. Elmenni egy borkóstolóra… vagy ha ez nem kivitelezhető megkóstolni otthon valami finom bort este
 25. Felkészíteni a kertet a téli pihenésre és együtt megálmodni néhány tavaszi projektet
 26. Sétálni egyet egy ködös reggelen
 27. Elolvasni egy régi kedvenc és egy új könyvet
 28. Legalább öt romantikus otthon-maradós randit szervezni a Kedvesemmel, és valahogy rávenni a lurkeszeket, hogy korán lefeküdjenek!!!
 29. Megnézni egy-két jó filmet, olyan Julie & Julia – Két nő, egy recept kaliberűt… Javaslatok?
 30. Novemberben áthívni a barátaimat egy ünnepi vacsorára, mert, ahogy karácsonyhoz közelít az idő már nem biztos, hogy össze tudunk futni.
 31. Esőkabátot venni!

Két kisgyerek mellett, ha ennyi is belefér, az csoda lesz, de ha nem tervezünk, úgy járunk, mint tavaly… Nekem személy szerint az ősz a kedvenc évszakom, és szeretnék minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy idén begyűjtsünk egy-két kellemes emléket. Te hogyan színesíted meg a saját és a családod életét ebben a gyönyörű évszakban?