Szoktad sűrűn ráncolni a homlokod, ha a gyerekek játéka kifolyik a nappaliba, neked pedig utat kell törnöd, csakhogy leülhess a kanapéra? Rengeteg időbe és energiába telik kitakarítani, mert annyi mindennek kell helyet találnod ahhoz, hogy portalaníts vagy kiporszívózhass? Mindent több időbe telik megcsinálni, mint szeretnéd, mert már megint eltűnt a célszerszámod? Esetleg szóvá teszed, ha a párod olyan főben járó bűnt követ el, hogy a koszos kávésbögréjét a konyhapultra rakja a mosogatógép helyett??

Lehet, hogy erre kapsz valami viccesnek szánt megjegyzést a csöpögő háztetőkről meg zsémbeskedő feleségekről*, de a frusztrációd teljesen normális.

*”mint a szüntelen csepegés, olyan az asszony zsémbelődése.” (Biblia, Példabeszédek könyve 19,13… nem vicces, egyébként 🙂 )

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a rendetlenség, vagy túlzsúfolt élettér (akár otthon, akár a munkahelyeden) emeli a stressz szintet és szorongáshoz vezet. A jelenség jobban érinti a nőket, mint a férfiakat.

 “A zsúfoltság jelentősen meghatározza a közérzetünket, és azt, ahogyan otthon vagy a munkahelyünkön érezzük magunkat. A rendetlen otthonok és munkahelyek nyomasztóan hatnak ránk, bennük élve hatalmába kerít minket a szorongás és tehetetlenség érzése. Ennek ellenére a zsúfoltságra ritkán gondolunk úgy, mint a stressz szintünket jelentősen befolyásoló tényezők egyikére.” Írja Sherrie Bourg Carter pszichológus a  Psychology Today magazinban.

Carter 8 pontban foglalja össze ennek okát:

  • A túlzsúfolt élettér nyomasztóan hat ránk, mert túl sok ingert küld az érzékszerveinknek, és ezzel túlterheli az idegrendszerünket
  • Elvonja a figyelmünket azokról a dolgokról, amikre összpontosítani szeretnénk
  • Megnehezíti a testi-lelki kikapcsolódást és pihenést
  • Olyan jelzést küld az agyunknak, hogy a munkánk sosincs befejezve
  • Szorongás okoz, mert a háttérben azon jár az agyunk, hogy hogyan fogjuk mindezt feltakarítani
  • Gátolja a hatékonyságunkat és kreativitásunkat
  • Nehezebbé teszi azt, hogy megtaláljuk, amire szükségünk van, és elveszi az időt más fontos teendőktől

A jó hír az, hogy ezt a stressz forrást viszonylag könnyen kiiktathatjuk az életünkből, de kell hozzá némi tudatosság. Ahhoz, hogy a fizikai teredben meg tudj tisztítani egy részt, először a fejedben kell rendet tenni.

  1. Nézz szembe a valósággal, és azonosítsd a problémát! Az a gond, hogy túl sok mindent halmoztál fel és nincs hova pakolni? Vagy azért nem férnek a holmijaid, mert tele vagy olyan dolgokkal is, amikre már nincs is szükséged, de még nem váltál meg tőlük? Esetleg nem vagy elég fegyelmezett (vagy a családod) ahhoz, hogy mindent a helyére rakj és emiatt uralkodott el a káosz az otthonodban? Ahhoz, hogy a rend fenntartható legyen rendszernek is kell lennie. Vajon az-e a probléma, hogy nem tudod, hogyan alakítsd ki ezt a rendszert? Gondold végig, és fogalmazd meg, hogy mi az, ami leginkább frusztrál.  Írd le. Én úgy tapasztaltam, hogy a legkuszább gondolatok is kibogozzák magukat, amint papírra kerülnek.
Egy rendezett tér is lehet nyomasztó, ha túl sok színnel és mintával dekorálod
forrás: kindofdecor.com
  1. Most jön a legfontosabb rész (és még el sem kezdtél pakolni!): Fogalmazd meg konkrétan, hogy MIÉRT szeretnél változtatni a jelenlegi helyzeten? Mi a célod? Ezt is írd le! (Pl. Szeretnék egyszerűbben élni, csak azokkal a holmikkal, amelyekre igazán szükségem van. Szeretnék tiszta és rendezett otthonban élni. Szeretném, ha méltó helyet találhatnék az XY gyűjteményemnek. Szeretném átláthatóan rendszerezni az kedvenc hobbim holmijait, vagy helyet találni az otthonomban arra, hogy ezt a hobbimat űzzem.) Mi a te célod? Írd le egy papírra, hogy majd kiragaszthasd magad elé munka közben.
  2. Szükséged van-e segítségre? Ha rá is szántad magad az életed/élettered megtisztítására, három dolog hátráltathat: 1. Előfordulhat, hogy teljesen letaglóz a káosz és azt sem tudod, hol kezdj hozzá. Csak pakolgatod a holmikat egyik kupacból a másikba, de nem haladsz előre. 2. Eltérülsz az alapfeladattól. Rátaláltál egy régi fényképalbumra és azon kapod magad, hogy már vagy félórája a régi képeket nézegeted, a káosz közepén csücsülve? Rakd el, most más dolgod van. 3. Nem lesz benned elég erő reálisan átértékelni, hogy szükséged van-e az adott holmira. Ha ezek közül bármelyik igaz rád, kérj meg valakit, hogy segítsen a feladatra koncentrálni.
Feltűnt, hogy a wellness szobák alig vannak dekorálva? Azért, mert kipihentebb lesz a tested, ha közben a szemed és az idegrendszered is megpihenhet a vizuális csendben.
forrás: patrickjouin.com
  1. Ha elérkezett a nagy nap és megérkezett a segítséged is, fogd a célodat leíró papírt és helyezd el valahová, ahol jól láthatod!
  2. Tisztítsd meg a szoba közepét és pakolj oda mindent.  Muszáj. 🙂
  3. Vegyél magadhoz öt további papírdarabot és írd rá: „Megtartom”, „Újrahasznosítom”, „Eladom”, „Elajándékozom”, „Kidobom”.
  4. Ahogy egy-egy tárgyat fölveszel a kupacból, nézz a célodat megfogalmazó papírra… Közelebb visz a célodhoz, vagy távolabb, ha megtartod az adott tárgyat?
  5. Ha már egy ideje nem használtad az adott dolgot, de újrahasznosítanád, eszedbe jut-e egy konkrét projekt, amire felhasználható lenne? Nem? Akkor az „Eladom”, „Elajándékozom”, „Kidobom” kupacok egyikében a helye.
  6. Az „Eladom” kupacoddal kapcsolatban konkrétan dönts arról, hogyan és mikor fogsz megválni a holmiktól. Lefényképezed és feldobod valami virtuális piactérre? Esetleg szervezel egy garázsvásárt? Mikor? Ne halogasd sokáig, legyen konkrét terved. Ha senkinek nem kell pénzért, fontold meg, hogy a nagyobb jó érdekében odaadod-e ingyen.
  7. Ha nincs szíved kidobni valamit, de tudsz valakit, aki nagyon örülne az adott holminak, szerezz mindkettőtöknek egy jó napot és ajándékozd el, vagy hirdesd meg „ingyen elvihető”-ként!  Ismeretlenül is jó érzés örömet szerezni valakinek.
  8. „Kidobom” kupac. A legproblémásabb, mind közül. Régen fontos volt az adott tárgy, de ma már nem az? Esetleg életed egy fájdalmas időszakára emlékeztet? Ha megtartod, az akadályoz téged a célod elérésében? Vegyél egy nagy levegőt, és dobd ki! Megkönnyebbülsz, hidd el.

Üres lett a szoba közepe, és remélhetőleg sokkal kisebb a „Megtartom” és „Újrahasznosítom” kupacod, mit a kiindulási volt. Van elegendő helyed a megtartandó holmik átlátható és szellős tárolásához? Ott tudod ezeket tárolni, ahol használod? Ami a tárolást illeti, én preferálom a zárt tárolókat (szekrények, egyforma dobozok, kosarak), mert ezekkel sokkal letisztultabb az összkép. Ez alól csak az a kivétel, amit dekorációs céllal (is) tárolnál, illetve azok a holmik, amikért az adott feladat során gyakran nyúlsz, pl. fűszerek, vagy szerszámok. Az ilyen dolgokat érdemes nyitott polcon vagy rendszerező falon tárolni, de csakis szellősen, átláthatóan. Mindennek legyen helye, és ha már nem használod, tedd vissza!

forrás: Pinterest

Gratulálok! Rendet tettél fejben és térben! Ha úgy érzed, azért jól jönne még egy-két konkrét ötlet a fenntartható rendszer kialakításához vagy további inspiráció a praktikus és szép terek kialakításához, nézz vissza az oldalamra rendszeresen!  Hamarosan ugyanis sorra veszem a ház egyes részeit, hogy még több segítséget adjak a felüdítő és jól működő otthon kialakításához.  Remélem, találkozunk!