Vallomás: Bár a napi munkám egy harmonikusabb, tisztább és szebb jövő felé terelgetné a világot legbelül menthetetlenül melankolikus-romantikus vagyok: Az ősz a kedvenc évszakom. Lehet, hogy alapjaiban az elmúlásról szól, de engem felüdít a változó természet, a szüreti fesztiválok zsibongása, a nyirkos erdő illata, a völgyekben meghúzódó köd és a szürkeségben barátságosan mosolygó tökföldek látványa. Szeretek barangolni a Pinteresten ekkortájt, mert rengeteg kreatív ötletbe bukkan az ember lánya. Ezeket szívesen gyűjtögetem is, aztán szétnézek otthon, és az álmaim találkoznak a realitással: nem elsősorban az anyagiakról van szó, hanem a két és három éves kisfiamról, no meg arról, amit ők művelnek a házunkkal. 🙂

Nagyon vártam, hogy ez a két kis lurkó az életünk része legyen. De mielőtt megszülettek, az otthonom egy kis ékszerdoboz volt. Azóta lett két igazgyöngyöm, de hova tűnt az ékszeres ládikám??? Értem én, hogy a helyzet csak átmeneti. De azért nem lehetne, hogy valamiféle szezonális dekoráció mégis megjelenjen és öt percnél tovább megmaradjon az otthonomban?

Nem elégedek meg azzal, hogy az otthonom gyerekbarát legyen. Anyabarátnak is kell lennie. Hogy az milyen? Kezdetnek, legyen könnyen tisztán és rendben tartható. Ez alap. Aztán legyen szép és felüdítő is – okosan elhelyezett őszi dekorációkkal, amiket akár 10 perc alatt is összedobhatok, mert hát, több időt most nem nagyon tudok erre áldozni. Jól hangzik?

Akkor ajánlom figyelmedbe ezeket a garantáltan anyabarát őszi dekorációs ötleteket.  Legtöbbjük tényleg akár 10 perc alatt is összedobható, de azért némi előkészületet igényel az anyagok beszerzése.

Nézz körül otthon. Van-e nagyobb, kb. 3 literes befőttes üveged, vázád, nagyobb gyertyatartód vagy üvegtálad? Szép tömbgyertyát? (Nem illatos, mert a mesterséges illatok károsíthatják az idegrendszert.) Jól jöhet még valamilyen szép szalag, rafia, régi csipketerítő vagy függöny, amit nem sajnálsz felvágni. Egy kellemes őszi séta során pedig begyűjtheted a következőket: toboz, dió, makk, gesztenye, esetleg mogyoró. Jól jöhet még néhány dekor tök, szárított narancsszelet, fahéjrúd,  morzsolt, pattogatnivaló kukorica.

Mivel ezúttal mindössze tíz percet szánunk a dekorációnk elkészítésére, ugyanazt a néhány alapelvet fogjuk alkalmazni más-más variációban. 

  • Vegyél egy szép vázát, szórj az aljába pattogatott kukoricát vagy vörös lencsét, helyezz bele egy vajszínű gyertyát. Ha szeretnél, vágj le egy hosszabb nyers színű rafia darabot, tekerd körbe néhányszor a váza alsó részében és köss rá egy szép masnit.
  • Ugyanezt (rafiával vagy nélküle) megteheted úgy is, hogy a vázába makkot, diót vagy gesztenyét – vagy ezek keverékét) raksz és abba állítod bele a gyertyát.
Forrás: Pinterest
  • Hagyd a gyertyát és csak tobozzal vagy gesztenyével töltsd meg az üveg edényed vagy táladat.
  • Ha azt szeretnéd, hogy az őszi dekorációd igazán harmonizáljon az otthonod színeivel, de nem találsz pl. világoskék bogyókat, ne aggódj. Fogj meg egy-két makkot, gesztenyét és fesd be őket az otthonod színeivel megegyező akril festékkel, majd keverd a mixhez. Ha nincs akrilfestéked, jó lesz a körömlakk is. Nagyon feldobja a kompozíciót.
Forrás: Pinterest
  •  Már most keresd elő a fehér karácsonyi égőidet. A legjobbak az apró led-es izzók, mert azok nem melegszenek túl. Helyezd bele az égősort a vázába és fokozatosan „tömd” meg a vázát tobozzal: egy pár toboz- egy kanyarintás égősor, és így tovább.
  • Ha van zöld vagy barna üveged, semmi mást nem kell tenned, mint beletömni egy ledes égősort.
  • Vegyél egy szép őszi szalagot, vagy csipkedarabot. Ragaszd rá a befőttes üvegre (kisebb-nagyobb üvegek kombinációját is használhatod. Tegyél beléjük gyertyát és élvezd a fényüket, és az izgalmas árnyékot, amit a környezetükre vetnek (én még mindig csak led-es gyertyákat teszek a gyertyatartóimba, a gyerekeim védelmében).
Forrás: Saját fénykép és Pinterest

A hármas kompozíciók nagyon mutatósak, főleg ha három különböző méretű dolgot kombinálsz (a legnagyobb hátul, a közepes kicsit balra előtte, és jobb legelöl a legkisebb darab). Kiegészítheted a kompozíciódat egy két dísztökkel, meg lezser eleganciával elszórt tobozzal, gesztenyével, stb. Tedd őket az ablakpárkányra, magasabb polcra, kandalló párkányra, szóval oda, ahol biztonságban lesznek a kíváncsi kezek elől. Eljön majd a gyönyörű asztaldíszek ideje is, de ha a tieid is szeretik lerángatni az asztalterítőt, és vele együtt az üvegvázádat, inkább ne kísértsd a sorsot. 🙂

Biztonságos és szépen díszítheti az otthonod egy kopogtató vagy ablakba lógatott koszorú is, de ezeket több idő elkészíteni. 10 perces dekornak csak akkor nevezném, ha célirányosan vásárolnád meg őket egy dekorboltban, de miért ne? 🙂

Jó díszítgetést kívánok!