Volt egy amerikai színész, aki híres volt a jó partijairól. Nagyon jó házigazda hírében állt. Amikor erről kérdezték, azt mondta a lényeg az, hogy a „Hello” és a „Goodbye” jó legyen. Az előszobádra gondolj úgy, mint egy jó komornyikra, aki pont abban segít neked, hogy az otthonodba érkezés vagy onnan távozás minél szívélyesebb és zökkenő mentesebb legyen. Az ünnepek közeledtével ennek megnő a jelentősége.

Mindegy, hogy egy fél fal jelöli ki az előtered, vagy akkora a tér, mint amibe más lakótelepi otthona is elférne, van néhány alapelv, ami segítségével jól működő és kellemes lehet.

Bútorok:

Akármekkora térről is beszélünk, az alábbi dolgoknak mindenképpen itt találj helyet:

  • kabát és kalaptartó
  • cipőtartó (legalább az éppen aktuális cipők tárolására), vendégcipők
  • esernyő tartó
  • egy olyan zóna, ahová a kulcsaid és a postaládád tartalmát helyezheted
  • Állótükör, amibe indulás előtt még ellenőrizheted az öltözeted
Forrás: bhg,com

Jó ha van hely:

  • leülni valahová a cipőfelvételéhez, vagy letenni a táskád
  • üzenő táblának
  • dekorációnak, élő nyövénynek
  • ha gyerekeid is vannak, akkor egy olyan alacsonyabb fogasnak ahová egyedül is fel tudják akasztani a kabátjukat, táskájukat.
forrás:alwaysrooney.com
forrás: cupofjo.com

Elrendezés:

A kulcsaidnak rögtön az ajtó közelében keress helyet. Egy lépéssel arrébb legyen a kispad vagy szék, ahová a táskád ledobod, és leülhetsz, amikor cipőt húzol. Most már szabad a kezed, jöhet a kabáttartó és cipős szekrény. Tükröt ne rakj a bejárati ajtóval szemben, inkább olyan helyre tedd, hogy induláskor essen az utadba. Ha van üzenő táblád, annak is olyan helyet keress, hogy kifelé menet biztosan ránézz – így biztosan nem feledkezel meg semmi fontosról, amit aznap el kell intézned, vagy magaddal kell vinned… feltéve, hogy felírtad. 🙂

Dizájn pszichológia:

Valami ősi, belénk kódolt túlélőösztön aktiválódik bennünk, akárhányszor új helyre lépünk be, vagy éppen hazaérünk (és ellenőrizzük, hogy biztonságos-e a terep). Emiatt azonnal végigpásztázzuk a helyet, és rengeteg olyan benyomás ér bennünket, amiket nehéz szavakba önteni, de nagyon mély benyomást tesznek ránk. Ha azt szeretnéd, hogy az otthonod egyenlő legyen a biztonságos fészekkel (most nyilván csak lakberendezési szemszögből nézve) figyelj arra, hogy az előszobád világos, könnyen átlátható (ezért se tedd a tükröt az ajtóval szembe), és zsúfoltságtól mentes legyen. A mesterséges világításod is legyen viszonylag erős. Ha valami hangulat világítást is be tudsz csempészni a térbe, mindenki rutinos dekoratőrnek gondol majd.

A mi előszobánkban van egy éjjeli jelzőfény is, ami mindig be van dugva, tehát amint sötétedni kezd, bekapcsol. Ezért aztán hazatérve sosem lépünk be egy teljesen sötét térbe. Ez a lámpa alig fogyaszt valamit, de jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy ne érezzük este sem nyomasztónak a sötétséget. Ez a gyerekeknek különösen fontos, de ha egészen őszinték vagyunk, nekünk, felnőtteknek is az :).

Nyomasztóan hatnak ránk a szűk terek is. Ha házigazdaként odalépsz az ajtóhoz és be akarsz engedni valakit, ahhoz, hogy kényelmesen elférjetek egymás mellett, az előterednek legalább 120-140 cm szélesnek kell lennie. De ugyanez igaz akkor is, ha bőröndökkel vagy ilyen „szakadj meg” bevásárló táskákkal egyensúlyozol, vagy csak nem szeretnéd, hogy a családtagjaiddal és vendégeiddel csak „lapjára fordulva” férjetek el egymás mellett a folyosón. 

forrás: interiorbarndoors.org
forrás: architectureartdesign.com

Apropó hosszú folyosó. Ne rakd végig magas szekrényekkel a hosszanti felét, mert attól még szűkebb és még nyomasztóbb lesz a tér. A bútorokat és dekorációkat úgy helyezd el, hogy a szemed ide-oda cikázva pásztázza végig a teret a folyosó egyik végétől a másikig. Legyen valami ismétlődő séma, ami segít végigvezetni a tekintetet, pl. egyforma csillárok, falikarok, képkeretek vagy ablakok. Keresztirányú álgerendákkal, és diagonálban lerakott hidegburkolattal tovább tágítható a térérzet.

forrás: architectureartdesign.com

Praktikum és biztonság

Az előterek nagyon könnyen koszolódnak. Különösen, ha gyerekeid is vannak. Könnyen tisztítható falipanel, vagy mosható festék, másban ne is gondolkodj. Így megőrizheted a mosolyodat akkor is, amikor a lurkód izgatottan ront be a házba, örömmel mutatva a sarazástól mancsos kezében feszelgő csigákat. A padlód is legyen könnyen tisztítható, magas kopás állóságú hidegburkolat, vagy vízálló vinyl padló, ha meleg burkolatra vágysz. Személy szerint nem preferálom a futók és szőnyegek használatát előtérbe. Macerás őket tisztán tartani, a gyerekek futás közben eleshetnek, az idősebbek, mozgásukban korlátozottak és szórakozott családtagjaid meg könnyen megbotlanak bennük. Ha mégis szeretnél egy szőnyeget, mindenképp valami strapabírót és könnyen tisztíthatót válassz.

Hangulat

Az egyik férfi ismerősöm legénylakásában az első dolog, amit megpillantottál belépéskor egy nagy poszter volt. A kép egy elismerően vigyorgó, szmokingot viselő férfit ábrázolt, aki mindkét kezével rád mutatott, mintha azt mondaná: „Király vagy, Tesó!”Mosolyt csalt még az én arcomra is, akárhányszor beléptem a lakásba, nem mellesleg nagyon jól visszatükrözte a ház urának bohókás személyiségét.

 Már az előtered is tükrözzön valamit belőled és az otthonod hangulatából. A színek és bútoraid stílusa legyen összhangban azzal, ami belül vár majd a vendégeidre. Elfér az előteredben egy kép vagy egy szép vázában friss virág? Esetleg valamilyen szezonális dekoráció vagy családi hitvallás? Ne hagyd ki a koncepcióból az előszobád sem!

forrás: homebnc.com

+1 profi tipp a végére

Várj, még! Megfigyelted már, hogy mi az egyik első dolog, amit csinálsz, amikor valaki otthonába látogatsz? Beleszippantasz a levegőbe. Helyezz el az előteredben valamilyen természetes illatosítót és mosolyogj magabiztosan, mert csengettek. Jó vendégvárást!

Forrás: orsiszerint.hu Szezonális dekoráció az előteremben