A Pantone cég szerint az idei év színe a korall.

Ezt ugyan bejelentették már a 2018-as év végén, de amikor az ember lánya lázasan ellenőrzi a karácsonyi teendői listáját, nem nagyon áll meg ezen elmélkedni. Most viszont, leszedted a karácsonyi dekorációt és hirtelen nagyon üresnek és puritánnak tűnhet a házad. Az enyémben például még szembetűnőbbek az óriási krumplik, amikkel a fiam telefirkálta az összes falat a nappaliban, mert azt nagyon szereti… mármint a krumplit, meg sajnos a falra firkálást is. Szóval, lehet, hogy hozzám hasonlóan ilyenkor neked is elkezd bizseregni a tenyered…. nem, nem azért, hogy lekeverj egy taslit – önuralom, meg számolj 10-ig és egyebek. Hanem azért, hogy festőhengert ragadj, és egy kicsit felfrissítsd az otthonod, esetleg csempéssz bele egy kis tavaszt, amit én már most nagyon várok. Csak jó volna egy kis inspiráció… és ekkor ér utol a Pantone cég bejelentése. 🙂


Ha elég nagy valaki az ilyesféle kijelentésekre akár önbeteljesítő jóslatként is tekinthetünk.

A színválasztást a cég egyébként azzal magyarázta, hogy a korallnak ezen árnyalata vibráló, mégis lágy. Ez a gyönyörű, sárga alaptónusú szín megnyugvást, melegséget, biztonságot és könnyedséget áraszt folyamatosan változó világunkban. A digitális technológia és a közösségi média egyre nagyobb teret nyer az életünkben. Ezzel párhuzamosan azonban vágyunk a mély és autentikus élményekre, valamint kapcsolatokra. Ez a magával ragadó, könnyed, barátságos szín szimbolizálja az optimizmus, a játékosság és az igazi öröm iránti legbelső vágyainkat. Hű, mennyi minden belefér egy színbe. 🙂

Kis hazánkban ajánlanám a fent nevezett szín helyett könnyebben hozzáférhető Jub Passion 105 fantázianevű színt.

JUB Passion 105

Bevallom a korall az egyik kedvenc színem. Remélem a divatszakma is követi a Pantone cég ajánlását és végre lesz mivel felfrissíteni a ruhatáramat.

Ami az otthonomat illeti, nos, három hímnemű egyeddel élek egy fedél alatt. És, bár kétségtelenül vannak olyan ismerőseim, akik férfiúi méltóságukat megőrizve képesek büszkén viselni lazac színű ingüket, valahogy nekem ez a szín nőies. Biztos nem festeném át a nappalit például korall színűre. Egyrészt, mert a szín intenzitása még nekem is túl sok volna, másrészt, mert kapnék érte néhány kérdő tekintetet… na meg egy festő hengert a kezembe egy vödör fehér festék kíséretében, akcióra buzdító vállon veregetéssel. 🙂

Azonban másképp is be lehet hozni ezt a valóban nagyon vidám és tavaszt idéző színt az otthonunkba. Mutatom, hogyan:

  1. Válaszd ki a Neked megfelelő árnyalatot!

Mikor az otthon színeit segítek az ügyfeleimnek kiválasztani, mindig megvizsgálom, hogy milyen a bőrszínük. Hiszen ösztönösen azokhoz a színekhez vonzódunk, amik jól állnak nekünk. Elvégre mégsem járja, hogy pont az otthonunk sápasszon minket!

Csak azért, mert a Pantone cég szerint a korall ezen árnyalata most trendi, koránt sem biztos, hogy neked is megfelelő. A tavasz típusú emberek bőre egy kicsit sárgás, barackos tónusú, ezért ebben a színben, főleg a sárgás árnyalataiban, szinte tündökölnek. Az ősz típusú embereknek inkább a púderbe hajló, visszafogott árnyalatokat javasolnám. Viszont a tél és nyár típusok otthonába a hűvösebb, rózsaszínes árnyalatok illenek igazán.

forrás: Pinterest
  1. Találd meg az egyensúlyt!

A korall egy igen intenzív szín, ezért elsősorban kiegészítő színként gondolj rá, ami feldobja a dekorod. Egy váza, egy festmény, egy párnahuzat vagy takaró, maximum egy falrészlet vagy fotel. Így, ha később meggondolod magad, könnyen újjá varázsolhatod a lakóteredet.

forrás: residencedecoration.com keep.com tkmaxx.com
  1. Mérlegeld, hogy ki használja majd a teret ahol ez a szín él, és milyen hangulatot képzeltél ide.
    Megjegyzés: A kijelzőn látható színek nem biztos. hogy teljesen megegyeznek az eredetivel. Ha biztosra akarsz menni, nézd meg a színkártyát természetes fénynél!


Modern, friss: A korall természetes és földszínekkel párosítva, mint amilyen a bézs, középszürke, sötétbarna letisztultnak, modernnek és elegánsnak hat. Nagyon illenek ehhez a színhez a hideg anyagok, mint a beton, vagy kő is. A fémek közül a réz.

forras: moderndiningtables.net homepolish.com clevelend.com


Családias: Melegebb összhatást érsz el, amiben férfiak és nők még mindig egyaránt jól érezhetik magukat, ha a korallt tojásos-krémes árnyalatokkal és meleg tónusú, közép árnyalatú fával párosítod, mint pl. a tölgy (pueblo tölgy, Catania tölgy, rusztikus tölgy). Mivel a fa hangsúlyosan van jelen ebben a kombinációban a korall mellé csak a krém sötétebb-világosabb árnyalatait javasolnám kiegészítésként, és szobanövényeket, hogy a színkör ellentétes feléről is megjelenjen egy szín az egyensúly végett.

forrás: nagy kép oldbrandnew.com fölső ballarddesigns.com alsó bintihomeblog.com


Klasszikus-elegáns: Ha a szürke, vajszín és korall mellé tengerészkéket választasz, máris Amerika valamelyik tengerparti övezetében érezheted magad. A vajszín domináljon.

forrás: homebunch.com


Kreatív: A korall mellé használj mély padlizsán lilát kék helyett, dobj be a mixbe egy ici-pici zöldet és egy nagyon szofisztikált és különleges összképet kapsz, ami jól kifejezi a gazdája kreatív, mélységesen gazdag világát. A vajszín itt is dominálhat. Ez utóbbi egy nagyon nőies kombináció, szerintem. Ha mégis tetszik, használd bátran az otthonod egy olyan részében, ami leginkább a tiéd (irodád, kreatív kuckód, olvasó sarkod). Jó helyszín még az efféle kísérletezgetésre a vendégszoba is.

Üde-Játékos-elegáns: A korall és türkizkék kombinációja nagyon szép (a tengerben is). A türkizkék legyen a dominánsabb szín és vond be a földszíneket is a mixbe.

forrás: thecottagemarket.com


Fiatalos: tini lányok szobájába (főleg, ha extrovertáltak) büntetlenül használhatod a korallt rózsaszínnel, nap sárgával, világoskékkel, zölddel, no meg némi földszínnel – csak azért, hogy a sok vibráló energia miatt a lányod ne a plafonon ugráljon.

forras: landofnod.com

Remélem sikerült kedvet csinálni ehhez a nagyon gazdag és érdekes színhez. Kívánom neked, hogy az otthonod valóban az a hely legyen, ahol melegség, biztonság vár, ahol bátran lehetsz önmagad, mert szeretnek és elfogadnak, akár korall színű mögötted a fal, akár nagy krumplikkal telefirkált. 😉

Tetszett ez a cikk? Küldd el a barátaidnak is! Köszönöm.