A feleség egy reggel felébredve odafordul a párjához és azt mondja: Drágám, azt álmodtam, hogy vettél nekem egy gyöngysort. Ez vajon mit jelenthet?  – Majd este megtudod – válaszolja sejtelmesen a férj. Este egy kis díszdobozkával tér haza. A feleség izgatottan csomagolja ki az ajándékot, de gyöngysor helyett egy könyvet talál benne ezzel a címmel: Az álmok jelentése.  

Valentin nap közeleg. A fentihez hasonló szerencsétlen esetek elkerülésében nem segíthetek, csak abban, hogy a hálószobád hogyan legyen varázslatosan romantikus, Valentin napon és az év minden napján.

A jó hírem az, hogy nem kell csupa vörös, rózsamintás, habos-babos berendezés ahhoz, hogy romantikus legyen a szobád. Sőt, ezekkel biztos nem fogod elérni a kívánt hatást. Nem árt viszont néhány „luxus” elemet bevetned.

  1. Színvilág: A romantikus háló színei lágyak. Csontfehér, vanília, meleg földszínek, kiegészítésként pasztell árnyalatok, mint amilyen a füstös rózsaszín, barack szín, vagy a levendula. Ha szereted a vöröset vagy a sötét lilát, ezeket csak nagyon visszafogottan használd, egy virágcsokorban, vagy festmény részleteként.
     
forrás: thespurce.com
  1. Az ágy: A hálószoba lelke. Ha befér a szobádba, válassz 180 cm széles ágyat. Ha csak hálófülkéd van, akkor is próbálj meg legalább egy 160 cm-es ágyat elhelyezni benne.
    Javasolnám, hogy két jó minőségű matracot vegyetek, aminek a tetejére kerüljön egy nagy fekvőbetét, arra pedig egy matracvédő. A matracvédőt ne hagyd le. Sokkal higiénikusabban lehet tartani az ágyat így- beleizzadunk, lekávézzuk, nálunk a gyerekek is bekéredzkednek a szülői ágyba és bizony előfordultak pelenka balesetek, csakhogy néhányat említsek a foltok közül, amik egy szülői ágyra kerülhetnek. Ilyenkor a legegyszerűbb csak gyorsan lekapni a matracvédőt és kimosni.
    A világnak ezen a táján ugyan nem gyakoriak a földrengések, de dizájn pszichológiai szempontból sem javasolom, hogy az ágyad fölé polcot tegyél a falra, vagy nagy testes csillárt lógass be az ágy fölé. Ezek nyomasztóan hatnak ránk.

    Szerintem egy ágy sokkal romantikusabb, ha magas a háttámlája. Sőt, még jobb, ha a magas ágytámla puha, esetleg behúzott vagy steppelt textillel van borítva. Ha ez nem megoldható, mert pl. tetőtérben alszol a ferde rész alatt, használj nagy díszpárnákat. (Minimum 5-öt: Hátul két nagy, majd előtte két kisebb, más mintával, legelöl egy kicsi középen.) Az ágyneműd és ágytakaród legyen finom, lágyan omló és réteges. Azaz, ne csak letakard az ágyad, hanem egy kicsit hajtsd vissza a takarót, hogy láthatóvá legyen alatta a finom (csipkés) ágynemű, és az ágytakaró tetejére még dobj egy puha, akár kötött, de mindenképpen érdekes textúrájú takarót is.
     
  2. A függönyeid szintén legyenek lágyan omló textíliából. A második függönyöd hagyhatod egy kicsit hosszabbra, hogy ne csak a padlóig érjen, hanem finoman redőzve omoljon a padlóra.
     
forrás: mylivinginterior.com
  1. A lábad alatt: Az ágyból kilépve valami pihe-puhára érkezzen a lábad, mint a rövidebb szőrű báránybőr utánzat vagy egy vastag, puha szőnyeg. Apropó szőnyeg. Sokkal elegánsabb lesz a szobád, ha nem rakod körbe az ágyad futókkal, hanem egy nagy szőnyeget veszel, ami legalább akkora, hogy az ágyad oldalán kényelmesen kiléphess rá, és túlér az ágyad végén is kb. egy méterrel, minimum. Ha tetszik a skandináv romantika a szőnyeget el is hagyhatod. 🙂
  1. Tárolás: A zsúfoltság és rendetlenség növeli a stressz szintünket. Erről már írtam itt: (A felüdítő otthon itt kezdődik) A szellős és rendezett – és ezért sokkal pihentetőbb összkép megőrzése érdekében zárt ruhatárolókat használj. Kerüld a szobaajtóra akasztható cipőtárolók, meg szabadon álló ruhaállványok és ehhez hasonlók használatát.
forrás: thespurce.com
  1. Világítás: Válassz a szobád stílusához illő szép csillárt. Ez lehet az ágy előtt középen, az ágy mellett, csak ne pont az ágy fölött (ne nyomasszon).  Legyen minél több kiegészítő fényforrásod. Lámpák az éjjeli szekrénykéden, kellemes, meleg hatású fényt árasztó lámpabúrával, mennyezetbe rejtett spotok az ablaknál vagy falfülkében, képmegvilágítók, olvasólámpák, gyertyák egy komódon vagy polcon. Az ágyvégen, karnison vagy polcon elhelyezett fényfüzérek nagyon romantikus hangulatfényt vetnek a falakra.
forrás: homeofpondo.com
  1. Kandalló. Legyünk őszinték, álmaink hálójában pattog a tűz a kandallóban, előtte meg pihe-puha báránybőr vagy szőnyeg hever. Ha igazi kandallót nem is, de be tudnál-e tenni a szobádba egy látványkandallót. Még ha csak úgy modern stílusban, kb. 110-120 cm magasan áll a padló fölött, minden körítés nélkül? Vagy tudsz –e építeni egy kandallónak látszó kis falfülkét, amit telepakolsz gyertyákkal? A kandallópárkányra is tehetsz gyertyákat.
forrás:hgtv.com
  1. Ha a kandalló nem is fér bele, ezt a tippet ne hagyd ki: Legyenek a szobádban fényképek, amik a kapcsolatotok legszebb pillanatait idézik fel. Mindannyiunk kapcsolatában lehetnek száraz vagy nehéz időszakok. Jó ilyenkor emlékeztetni magunkat a szenvedélyes, szerelmes napokra és megtenni minden tőlünk telhetőt, hogy mihamarabb újra visszataláljunk oda. Nálunk akármilyen korán induljon is a nap, a férjem és én mindig az ágyban kávézunk. Ez annyira megtetszett a fiainknak, hogy ők is mellénk kucorodnak a reggeli itókájukkal, és ilyenkor gyakran nézegetik a rólunk készült képeket a komód fölött. Közben meg nagyokat kuncognak: „Apa megpuszilja anyát”. Vagy: „Apa viccelődik, anya meg nevet.”
  1. Ha illik a szobád stílusához, használhatsz kovácsoltvas és vintage kiegészítőket. Nagyon romantikusak. 🙂
forrás: lizmarieblog.com
  1. Ne tegyél TV-t a hálószobába. Megöli a romantikát. De a hangosan ketyegő óra, vagy villogó, számítógépes kütyü is zavarhatják a pihenéseteket.
forrás:seedsandstitches.com
  1. Ha növények is vannak a szobádban, ne szúrósak legyenek. Ne ott tárold a kaktusz gyűjteményed, valahogy olyan rossz a szimbolikája itt ennek a növénynek. 🙂
forrás: pinterest
  1. Ha már a szimbólumokról van szó, romantikusabbá teheted a hálószobádat, ha kinyomtatod és bekeretezteted a kedvenc dalotok, vagy az eskütök szövegét. Láttam már olyat is, hogy a pár csak dátumokat helyezett el egy képkeretben, ami elmesélte az addigi történetüket: a nap, amikor megismerkedtek, eljegyezték egymást, összeházasodtak, megszülettek a gyerekeik. Ezzel a felirattal: Vannak napok, amik örökre megváltoztatják az életedet. A mi hálószobánk ajtaja fölött sokáig állt egy gyönyörű velencei karneváli maszk, mintha azt mondaná: Ez itt a hálószoba. Az álarcodat hagyd az ajtóban, itt az lehetsz, aki vagy. Mi az a ti történetetekben, amiből érdemes lenne mementót csinálni?

A Valentin naphoz és az azt megelőző készülődéshez sok örömet kívánok! Legyen részed sokkal kellemesebb meglepetésben, mint a fenti történetben szereplő feleségnek!

Tetszett ez a bejegyzés? Oszd meg másokkal is! Ha nem akarsz lemaradni semmiről, lájkold az oldalam. Köszönöm.