Előfordult már veled, hogy megtetszett egy bútor, de amikor hazavitted egyáltalán nem illett az otthonodba? Talán túlzsúfolttá tette a szobát, és ezzel pont az a tér emelte fölöslegesen a stressz szintedet, ahol pihenni vágytál? Vagy vettél-e már úgy szőnyeget, hogy hazaérve csalódottan láttad, hogy a te szobádban valamiért egyáltalán nem mutat olyan jól, mint a boltban? Az egyik leggyakoribb hiba, amit a nappali berendezésekor véthetünk az az arányok elhibázása.

 A nappali az a része a háznak, ahol a legtöbbet tartózkodunk. Elvárjuk, hogy legyen tágas, kényelmes, ízléses és szolgálja ki az életstílusunkat. Ennyi mindent egyetlen térbe sűríteni, főleg, ha a rendelkezésedre álló tér kisebb, mint álmaidban, trükkös lehet. Trükkös, de nem lehetetlen. Meg vagyok győződve róla, hogy egy kis nappali is lehet lakályos, de csak akkor, ha megfontoltan döntünk minden egyes bútordarabbal kapcsolatban, amit beviszünk a térbe.

Kezdjük az elején:

  1. Kik használják az adott teret? Szoktatok vendégeket hívni? Átlagosan hány extra férőhelyet kell ilyenkor teremteni?
  2. Hogyan használjátok a nappalit? Beszélgetésre? Házi mozizásra?  Csak nappalinak, vagy nappali-étkezőnek? Szerettek kártyázni, társasozni? Ha igen, ezen utóbbi tevékenységek itt vagy máshol kapnak helyet (pl. étkező asztal, ha az ez másik helyiségben van)?
  3. Mennyi és milyen típusú tároló helyről kell ebben a térben gondoskodni (könyvek, játékok, étkészlet, média tárolása)?

Ha ezeket végiggondoltad, nézzük meg közelebbről, hogy milyen bútorok lennének a legideálisabbak neked.

forrás: zgallerie.com

Kanapék, fotelek

Alap, hogy a család minden tagjának legyen kényelmes ülőhelye. Ha kicsi vagy keskeny a szoba, karfa nélküli vagy keskeny karfájú, filigrán kanapéd és foteljeid legyenek. A szellősség kedvéért jó, ha a karosszékek legalább 15 cm-es lábakon állnak.  Izgalmasabb lesz az összhatás, ha a fotelek és a kanapé nem ugyanannak a bútorcsaládnak a tagjai.

forrás: bestdecoratingstyles.tk

Vizsgáld meg, hol vannak a rejtett közlekedési folyosók. Ezek kerüljék meg, és ne keresztezzék a beszélgetés helyszínét. Keresd meg a legkuckósabb „zsákutcát” vagy „szigetet” a térben. Ez lesz a kanapé és fotelek legideálisabb helye.  Általában nem szeretünk ajtónyílásnak háttal ülni, de van, hogy praktikus a térbe befordítani a kanapét. Az ezzel járó kellemetlen érzést kompenzálhatod, ha a szembe lévő falra tükröt teszel, hogy aki a kanapén ül, lássa, mi történik mögötte. Ha van hely rá, a kanapé mögé egy vékony konzolasztalt is helyezz el.

Ha sarok kanapét szeretnél, érdemes lehet vásárlás előtt maszkoló szalaggal kimérni a helyét a szobában, hogy lásd kényelmesen elfér-e a térben, vagy át kell-e rendezni a szobát, esetleg eltávolítani egy-két bútort az útból.

forrás: thelovelydrawer.com

Szőnyeg

A beszélgetés szigetét a szőnyeg fogja össze. A dohányzó asztalod mindig a szőnyegen van, de mi kerüljön még a szőnyegre?

1. Ha egy térben kap helyet a nappali és étkező, a szőnyeg fogja vizuálisan leválasztani a nappali részt. Ebben az esetben kell a legnagyobb szőnyeget választanod. Akkorát, hogy a kanapé és a vele szemben álló fotelek, illetve az összes asztalka minden lába rajta legyen a szőnyegen.

2. Egy másik megoldás, ha akkora szőnyeget választasz, hogy minden bútorodnak (kanapé, fotel és kisasztalkák) az első lábai rajta vannak a szőnyegen.

3. Kis szobáknál (ahol a kanapé és székek gyakorlatilag teljesen megtöltik a teret) azt javasolnám, hogy csak akkora szőnyeget vegyél, hogy kizárólag a dohányzó asztalod legyen rajta, de a szőnyeg ne érjen a kanapé vagy fotelek alá.

Kisasztalok, dohányzóasztal

A megfelelő méretű és formájú dohányzóasztal kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen, ha rosszul választasz nem lesz arányos az összkép. Az ideális dohányzóasztal ugyanolyan magas, vagy 2-5 cm-rel alacsonyabb, mint a kanapéd ülőfelülete. Olyan széles, mint a kanapéd kb. 2/3-a, és a kanapétól 30-45 cm-es távolságra kell elhelyezni. Ha szűk a tér, az asztal legyen lekerekített, és vékonylábú. Ha kicsi a szobád (és vettél bele egy gyönyörű szőnyeget) érdemes megfontolnod a hajlított üveg vagy akril (egyes helyeken polikarbonátnak nevezett) dohányzó asztal használatát. Mégis a fa tetszik jobban? Filigrán, esetleg hajtűlábas asztalt ajánlanék.

forrás: akkrab.com

Akármilyen kicsi is a tér, ne feledkezz meg a kiegészítő asztalokról. Teheted ezeket a kanapé végéhez, vagy a két fotel közé. Ezeket a kisasztalokat nagyszerűen ki lehet használni az asztali lámpák, apró dekorációk vagy szobanövények elhelyezésére, a poharakról nem is beszélve. Az ideális kisasztal kb. akkora magas, mit a kanapé vagy karosszékünk karfája. Ettől maximum 5 cm-rel legyen alacsonyabb. Ha lámpát helyezel itt el, olyan magasan legyen a lámpabúra, hogy ülve ne világítson a szemedbe az égő. A kisasztal kb. olyan mély legyen, mint a mellette lévő kanapé vagy fotel ülésmélysége.

Ha szerettek társasozni, és ehhez szükségetek van egy üres dohányzóasztal felületre, érdemes konzolasztalt tenni a kanapé mögé. Ha nagyon szűkében vagy a térnek a kanapé két oldalán, ezzel a keskeny asztallal ki is válthatod a kanapé melletti kisasztalokat. A konzolasztalod ideális szélessége a kanapé 2/3-a.

  1. Ha falhoz szorítva áll a kanapéd, akkor a konzolasztal lehet ugyanolyan magas, mint a háttámla.
  2. Ha a kanapéd térbe fordítva áll a konzolasztal úgy kb. 15 cm-re alacsonyabb legyen, mint a háttámla.
forrás: renoguide.com.au

Tárolás

Megtalálni a nyitott és zárt tárolók arányát trükkös lehet. De alapelvként szerintem a legtöbb mindent jó zárt tárolókban tartani, és a nyitott polcokra csak annyi tárgyat tenni, hogy szellős maradjon a szoba.  

forrás: housebeautiful.co.uk

TV és Média

Részemről, ha már muszáj TV-t tenni a térbe, legszívesebben a falra teszem, mert így a komód felszabadul arra, hogy mindenféle szép dolgot tegyünk rá. Ha mégis komódra helyezed, figyelj arra, hogy az legalább 10 cm-rel legyen szélesebb a tv szélességénél. Ami a magasságot illeti, ültesd le azt a családtagodat a kanapéra, akinek a magassága leginkább mérvadó a kérdésben. Mérd meg a távolságot a földtől az orrnyergéig. Ennek a magasságnak kb. meg kell egyezni a komód + TV középvonal összegével. A falra helyezett TV esetében is érdemes kb. ezzel a középmagassággal számolni, vagy csak kicsit eltérni ettől fölfelé, különben kitöröd a nyakad tv nézés közben. Azt tudnám tanácsolni, hogy mielőtt belefúrsz a falba, hívd át két markos barátod, hogy tartsák a tv-t, amíg eldöntöd mi is lenne az ideális magasság neked. Ha nincsenek markos barátaid, akkor kérd meg két barátnőd, hogy legalább a tv dobozát tartsák oda a falhoz, hogy dönteni tudj. 🙂

forrás:towerdecor.net

No, jól megdolgoztattalak benneteket. 🙂 De ha ezeket az irányszámokat és alapelveket figyelembe veszed, soha többet nem mész haza túl robusztus bútorral, sőt, nagyot léphetsz afelé, hogy a nappalid a lehető legjobban kiszolgáljon téged és a családodat.
Ha már a méreteknél tartunk vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a bútor befér a liftbe és az ajtón… tapasztalatból mondom. 😉

Szóval, van már egy funkcionális nappalid. De hogy lesz szép vagy még stílusosabb? Legközelebb elárulok neked néhány nyerő színkombinációt és dekorációs fortélyt, amivel felteheted az i-re a pontot.

Ha nem akarsz addig várni, ajánlanám Neked ezt a cikket is: Az év színe 2019-ben

Tetszett ez a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!