Itt a tavasz! Ami két kreatívnak azt jelenti, hogy itt az ideje felújítani vagy minimum átrendezni valamit az otthonunkban.

Készített is a párom egy vintage- retro stílusú létra csillárt. Amikor azonban felrakta, valahogy nem tetszett az összkép.

Az új csillár az első volt a változtatások közül, amiket ebbe a térbe álmodtam meg, és még nagyon nem illett a jelenlegi összképbe, ráadásul nagyon leuralta az asztalt… Látva az ábrázatomat, a férjem elvonszolt a kedvenc fa telepjére, aztán – mielőtt még elkezdenétek sajnálni a házsártos felesége miatt – fülig érő szájjal vetette bele magát az asztalkészítés gyönyöreibe, hiszen egész télen arra várt, hogy végre elbújhasson a műhelyébe alkotni (fűtött műhely, rajta van a listán).

Mi ebből a tanulság?

Amikor felújítunk egy életteret, lehet, hogy nincs pénzünk arra, hogy az egészet csupa új bútorral rendezzük be. Ilyenkor jól tesszük, ha várunk addig, amíg az egy egységet alkotó bútorokat egyszerre tudjuk kicserélni, vagy felújítani. Márpedig az étkezőasztalod és a csillárod egy egységet alkotnak. De nem ez az egyetlen tényező, amin egy étkező felújítás elcsúszhat.

Kerüld még az alábbi hibákat!

1.     Ergonómiai problémák

Ideális esetben akkora étkeződ van, ahol az asztalnál ülő ember széke mögött még van legalább 60 cm a közlekedésre. Ennél kisebb tér esetében  két dolgot tégy: válassz viszonylag keskeny asztalt, és fontold meg a pad használatát, az asztal egyik oldalán. Ne a régi műbőr sarokpadokra gondolj! Egy pad is lehet nagyon elegáns.

A kép ugyan karácsonykor készült, de nagyon egyben van. forrás: Pinterest

2. Túl nagy vagy túl kicsi csillár

Mérd le az asztalod, mielőtt csillárt vásárolsz! A kerek csillárod átmérője legyen minimum fele, maximum ¾-e az asztalod hosszának (vagy átmérőjének, kerek asztal esetében). Hosszúkás csillár esetében az asztalod hossza és a csillár hosszabbik oldala között kell arányosítani.


Ha csak keskeny asztal fér be az étkeződbe, válassz hosszú keskeny csillárt, vagy több kicsi csillárt egy sorba függesztve. Ellenben, ha van egy jó nagy étkező asztalod, ahol mindig legalább 8-10 főnek van ülőhely, érdemes lehet nem egy, hanem két csillárt beszerezni. A hatás nem fog elmaradni!

forrás: namedecors.com

3. Túl alacsonyan vagy túl magasan elhelyezett csillár

Senki nem akarja lekoccolni a csillárt, mikor asztalhoz ül, de az sem jó, ha olyan magasan van a csillárod, hogy már nem is alkot egy logikai egységet az asztallal. Mint egy kép, amit túl magasra tettek a kanapé fölé. Fontos, hogy amikor az asztalnál ülsz, ne vakítson a csillár fénye. Bizonyos csillárok már 80 cm-re is belógathatók az asztal fölé, de én jobban szeretem, ha ennél egy kicsit magasabban vannak, 100-115 cm-re is az asztal fölött (mert így egy kicsit túllóghatnak majd a szezonális dekorációim, anélkül, hogy bárkit zavarnának abban, hogy lássa a vele szemben ülőt.)

forrás: hautmerk.nl

4. Csak egy, felülről jövő, erős fényforrás

Erős, felülről jövő fényforrás alatt ülve egyikünk sem a legelőnyösebb arcát mutatja a másiknak. A csillárodba meleg, lágy fényű égőket válassz, ha lehet, fényerőszabályzóval. Viszont ne ez legyen az egyetlen fényforrásod. Falikarok, vagy ami ennél is jobb: a tálaló komódon elhelyezett lámpák (2 egyforma lámpa a komód két végén – tükörrel vagy egy szép képpel a komód fölött) nagyon sokat tesznek hozzá egy étkező kellemes hangulatához.Ha más nem, akkor megteszi az asztalra helyezett gyertya csoport is. Persze senki sem akarja megégetni a kezét, miközben átnyújtja a sót a társának, de manapság vannak már nagyon valósághű led-es gyertyák is, amik bevethetők a felülről érkező fény kompenzálására a meghitt hangulatért.

forrás: Pinterest

5. Kényelmetlen, aránytalan székek

Minden projekt kapcsán az ember felméri, hogy hol tud egy kicsit spórolni, azért hogy másra egy kicsit többet költhessen. Javaslom, ne a széken spórolj! Vedd meg a legkényelmesebbet, ami a büdzsédbe belefér. Jelenleg a maszatos evést művészi fokra vivő két lurkóval osztom meg az asztalom. Ezért aztán levehető huzatú székeket vásároltunk. Találd meg a neked megfelelő megoldást.
Az asztalod két végén álló székek lehetnek mások, mint a többi. Karosszék, ha a többinek nincs karfája, vagy más színű is akár, mindaddig, amíg beleillik a színvilágba.

A székeid háttámlája minimum 10-15 cm-rel legyen magasabb, mint az asztallap.

forrás: audybrown.com

6. Nem megfelelő szőnyeg

Szeretnél szőnyeget az asztal alá? Egy szőnyeg sokat dob az étkező eleganciáján. Lapos szövésű, könnyen tisztítható legyen, semmiképpen nem shaggy. Képzeld el, mekkora meló lehet abból kiválogatni a bele ragadt rizsszemeket! Akkora szőnyeget válassz, hogy az összes szék minden lába rajta legyen a szőnyegen betolt állapotban, és a szőnyegen maradjanak az szék első lábai kihúzott állapotban. Ha nem találsz akkora szőnyeget, ami pont megfelelne, kiválaszthatsz egy padlószőnyeget is méretre vágatva.

Gyönyörű színek, rossz szőnyeg forrás:homepolish.com

+3 tipp

  • Tovább emelnéd az étkeződ eleganciáját?
    Tegyél szép, vastag szegőt a plafon és a fal találkozáshoz.
  • Gondosan válaszd meg a falra kerülő festményt vagy dekorációt. Ezek mind illeszkedjenek az étkező színvilágához. Nagyon elegáns, ha ezeket külön is megvilágítod.
  • Tegyél friss virágot az asztalra.
forrás: ikea.com

Az étkező sokkal többről szól, mint amit a neve takar. A közös étkezés a nap végén lehet a ragasztó, ami a hétköznapok sűrűjében összetartja a családot. A legtöbb családi ünneplésünk fontos színtere és része a jó társaságban elfogyasztott, finom étel. Kívánom Neked, hogy olyan étkeződ tudj kialakítani, ami méltó arra, hogy ezeknek a kedves emlékeknek a hátteréül szolgáljon.