Amikor gyerekszobát tervezek, mindig Goethe híres mondása jár a fejemben, miszerint: „A gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat.”  

Mielőtt színekről, bútorokról kezdenénk el beszélgetni, nagyon fontos végiggondolni a következőket: Milyen felnőttet szeretnél nevelni a gyermekeidből? Mik azok az értékek, amiket fontosnak tartasz örökségül átadni nekik?

Kérlek, szánj egy percet arra, hogy véggiondolod a te érték listádat.
Segítségül mutatok egy pár dolgot az enyémről: Eredettörténet, hit, család, barátság, felfedezés, kreativitás, zene, napi rutin, rendszer, stabilitás, rugalmasság és közös játék. 

A másik, amit vegyél figyelembe az a gyermeked személyisége, ha már elég idősek ahhoz, hogy ez kezd megmutatkozni.  Aktív, kalandvágyó kisfickó a gyerekszoba lakója? Vagy csendesebb művészlélek? Szeret alkotni, olvasni? Vagy kirándulni és bodobácsokat gyűjteni?

Ha be szeretnéd vonni őket a gyerekszoba kialakítás folyamatába, javaslom, válassz 2 színpalettát, vagy bútor stílust, amivel te is együtt tudsz élni és hagyd, hogy ők döntsenek.

Hogyan segíthet az otthonod, különösképpen a gyerekszoba berendezése abban, hogy gyökereket és szárnyakat adhass legféltettebb kincseidnek?

  1. Stabil alapok

    Hacsak nem akarod 3-4 évente teljesen újrabútorozni a szobát, javaslom, hogy az alapbútorok jó minőségű, időtálló darabok legyenek. Olyat érdemes venni, ami több korszakot is átél, sokféle stílushoz és színvilághoz tud alkalmazkodni. Fehér, vagy természetes fa színű. A szekrény legyen 60 cm mély, hogy akkor is elférjen a gyermeked kabátja benne, ha már olyan magas, mint te. Az egy méternél magasabb szekrényeket és polcokat rögzítsd a falhoz.

    Szerintem, gyerekszobába a meleg, könnyen tisztítható padló a legjobb. Ilyen a parafa, vinyl vagy laminált padló, lapos szövésű meleg szőnyeggel kombinálva.
Forrás: Pinterest
  1. Válassz színvilágot!

    A gyerekszoba ne legyen sötét. Személy szerint úgy vélem, hogy bár a gyerekek szeretik a vizuális stimulust, a szoba összességében ne legyen túl élénk sem, mert a mindig vibráló környezet sem ideális. Alapszínnek válassz meleg, természetes színeket. A kiegészítő színek lehetnek vidámak, élénkek. Ezeket elsősorban a textileken és kiegészítő kisbútorokon használd.
Forrás: simshilitch.com
  1. Dekorációs téma

    A te srácaid miért rajonganak? A járművekért? Szuperhősökért? Barbie-ért? Állatokért? Egyéb mesefiguráért? A választott témát használd, mint kiegészítőt. Fölösleges – és igen költséges- régi Cadillacből ágyat készíttetni. De az autó, mint téma, megjelenhet a szobában: pl. képeken, modell autó formájában a játékos polcon, vagy versenycsíkként az éjjeliszekrényre festve, stb.
Forrás: Etsy
  1. Világítás

    Ügyelj a megfelelő világításra! A gyerekszobák gyakran kicsik. Tudtad, hogy nem a fehér festék tesz tágasabbá egy teret? Lehet minden falad fehér, ha sötét van bent, ugyanolyan kicsinek érzed a teret, sőt!  FÉNY kell. Ha van természetes, használd ki, de legyen megfelelő a mesterséges világítás is. A jó mennyezeti világítás mellett kulcsfontosságúak a kiegészítő fényforrások: éjjeli lámpa vagy éjszakai fény, olvasó lámpa, és asztali lámpa a kreatív sarokhoz. Ha északi vagy nyugati fekvésű a szoba, javaslom, hogy ne csak felülről lefelé, hanem lentről fölfelé irányuló világítást is használj.

    A picik szobájában ne hagyd sötéten a sarkokat – ott szoktak elbújni a sárkányok!
Forrás: Pinterest
  1. Szelidítsd meg a káoszt!

    Mennyi játék kell egy gyereknek? Szükséges, hogy a gyerekszoba mindig egy nagy káosz legyen? Ha hiszed, ha nem, a rendetlenség a gyerekeket is idegesíti, nemcsak téged. Zizik lesznek tőle. A legkedvesebb játékait a gyerekednek tartsd elől, de lehetnek olyan könyvek, kirakók, stb. amit időről-időre nyugodtan rotálhatsz.
     
Forrás: The everymom

A zárt tárolók a barátaid: kosarak, dobozok, alacsonyan elhelyezve, hogy a gyerkőcök is hozzáférjenek. Egyforma tárolókat válassz és rendezettebb az összkép. Címkézd fel őket, hogy mindenki tudja, mi hová való, és a gyerekek is el tudjanak pakolni este lefekvés előtt. Ez rendre, rendszerre és önállóságra is tanítja őket. (Nem, nálunk sem megy könnyen a „pakoló”.) Jól jön, ha van olyan tárolód is, amit ők nem érnek el, azokhoz a játékokhoz, amivel jobb csak szülői felügyelet mellett játszani (pl. gyurma vagy gyöngyök).

Forrás: twinpickle.com
  1. Felfedezés – kreativitás – vendégszeretet

    Amennyire lehet, hagyd szabadon a szoba közepét. A gyerekek a legszívesebben a földön kúszva és ülve játszanak. Ha viszont többen osztoznak a szobán, gondoskodj arról, hogy legyen a szobában valami kis sarok vagy kuckó, ahová félre lehet vonulni.
    Mi nem kell a kisgyerekek szobájába? Szerintem TV és számítógép nem kell.
    Mesét az enyémek a nappaliban néznek, ahol én is látom, mit néznek, és azt is, hogy mennyi ideig. Ember legyen a talpán az a szülő, aki elég bölcs ahhoz, hogy tudja, hogyan is kezelje a gyerekeinkre zúduló képi ingerek és média kérdését. Ez inkább Vida Ágnes asztala, nem a lakberendezőé. 🙂
     
Forrás: momtastic.com

Jól jön viszont egy extra matrac, ott-alvós bulikhoz, vagy ha anya a beteg gyereke mellett szeretne éjszakázni.


Hol alkossanak a kis művészek? Nálunk az étkezőben, mert ott nem kapok szívbajt, ha gyurma vagy kinetikus homok kerül a földre. Viszont jó, ha van a szobájukban egy parafa tábla vagy polc, ahová ki lehet állítani az aktuális alkotásokat. Ha nagyon szép az étkeződ, lehet, hogy te mégis a gyerekszobában keresel helyet a kreatív saroknak.   De az is lehet, hogy van akkora nappalid, amiben elfér egy kisasztal az alkotáshoz. Gondoljátok végig melyik megoldás illik jobban hozzátok.

  1. Stabil alapok a gyermek lelkében – családi képek, eredettörténet, értékek

    A gyerekeink nagyon szeretik nézegetni a családi képeket. Ezért fontosnak tartottam az ő szobájukba is betenni néhányat, ahol az unokatestvéreikkel, nagyszülőkkel együtt vannak lefényképezve.
     
Forrás: simplyfutbol.com

A saját eredettörténetük is nagyon fontos nekik. Amellett, hogy elmeséljük nekik a születésük történetét, készíthetünk pl., minden gyereknek egy falra helyezett és beüvegezett dobozkát: benne a ruhával, amiben a kórházból hazahozták, az első képével, a kórházi karszalagjával, és a legfontosabb adataival: születés időpontja, gyerek súlya. A srácaim szobájában ott van a falon egy szmokingot ábrázoló rugdalózó, amiben a nagyobb fiam a gyermekbemutatásán volt (ez olyasmi, mint a keresztelő). Fölé kerül majd egy idézet:
 

Az egyetlen anyag, amiből Isten manapság férfit gyúr, az egy kisfiú.


A másik kisfiam ágya fölött egy neki készült kép van egy idézettel, amit remélem, a magáévá tesz majd teljesen, ahogy cseperedik.

Forrás: A srácaim szobája
A srácaim szobája

Gyökerek és szárnyak.

És a végén engedjetek meg nekem egy személyes megjegyzést.

Mivel viszonylag későn lettem anya, és amúgy sem vagyok az a kapkodó idegbolond, a gyermekeim első éveiben (11 hónap és 2 hét van közöttük) gyakran éreztem magam a végkimerülés határán a soha el nem fogyó szennyes ruha kupacokkal, koszos pelusokkal és rendetlenséggel hadakozva. Úgy tűnhetett nincs is sok jelentősége, látszatja vagy értéke a munkámnak. Aztán egyik nap a kisfiam szépen kért és megköszönt valamit, anélkül, hogy emlékeztetnem kellett volna erre, a másik meg diadalmasan kanalazta egyedül a saját uzsonnáját, mint a nagyok! Szóval, lehet, hogy most is egy nagy halom szennyes várja sorsát az otthonodban, és két nap múlva egy újabb kupac, de hidd el, ahogy végzed a mindennapok rutinszerű feladatait, a gyermekeid figyelnek téged: Gyökereket és szárnyakat adsz.

Remélem segítettem Neked végiggondolni, milyen az a gyerekszoba, ami biztonságos, igényes és alkalmas helyszín arra, hogy gyermekeid fejlődésébe beleinvesztálhass, úgy, hogy közben a te józan eszed is megmaradjon. Én nagyon drukkolok Neked!
Isten éltesse az édesanyákat!

Talán ez is érdekelhet:

Ismerős az érzés, amikor a férjed becsukja maga mögött az ajtót és újra munkába áll… te pedig először maradsz teljesen egyedül a babáddal? A terhességed alatt hozzászokhattál, hogy a pocakodat mindenki felkérésnek vette, hogy ellásson jótanácsokkal. Ezek között volt tudományos, hagyományos, kért, kéretlen, és megmosolyogtató. Nos, én összegyűjtöttem azokat a tanácsokat, amiket bárcsak hallottam volna …