Nappalink végfalára egy kandallót álmodtam meg. Már láttam is lelki szemeim előtt, ahogy a hosszabb fal előtt ott áll a háromszemélyes kanapénk, a mellette lévő végfal közepén pedig egy aranyos elektromos kandalló, ízléses párkánnyal, ami 1000 lehetőséget ad elegáns dekorációk elhelyezésére. A párkány fölött egy kerek tükör, ami visszaveri a szemben lévő ablakon át bejövő nap fényét, így elevenítve meg a meghitt kis kuckót. A kandalló elé 45 fokos szögben helyeztem volna el a platform hintaszékem. Ez a kompozíció tökéletesen alkalmas lett volna meghitt beszélgetésekhez, csak volt egy apró kis probléma: Akkor hova kerül az irodasarok-számítógép-férj kombó?

Szeretem a technikát… eltűntetni. És szeretem, ha a férjem a közelemben van. A férjem számára az esti pihenés pedig gyakran jelent you-tube videók nézegetését vagy bútortervezést sketch-up-pal,  ezért a nappalink végébe kandalló helyett kis iroda-féle kerül.

Neked is jól jönne egy kis iroda sarok? Szeretnél egy rendezett helyet a számláknak és fontos papíroknak? Hazaviszed a munkád egy részét, vagy kisgyermekes anyaként otthonról szeretnél dolgozni és szükséged volna egy talpalatnyi helyre, ahol ezt meg is teheted? Akkor a következő tippek neked szólnak!

  1. Találj neki helyet!

Sokunknak nincs otthon egy egész szobája, amit irodaként hasznosíthat. De a célnak megfelelhet egy kis kuckó is. Kihasználod a lépcső alatti részt? Van egy kis zsákutca a folyosódon vagy átjáróban? Esetleg üres sarok a lépcső tetején? Van egy kihasználatlan falfülkéd? Van a nappalidban egy félreeső zug? Van nem használt gardróbszobád, vagy szekrényed, esetleg médiatároló szekrényed? Ha még mindig vannak videó kazettáid meg DVD-id, digitalizáld őket. A szekrényt pedig, amiben addig tartottad őket irodává is alakíthatod. Ha találtál valahol egy kb. 100-150 cm széles és (a szék mozgásterét is figyelembe véve) 90 cm mély helyet, nyert ügyed van.

Forrás: pinterest.com
Forrás: pinterest.com
  1. Alkalmazkodj a tér adottságaihoz! 

Ekkora helyen könyvelő irodát nem, de azért sok minden mást működtethetsz.
Ha nem fér el egy 60-70 cm mély íróasztal a munkasarkodba, akkor használj egy 40 cm mély konzolasztalt, vagy polcot munkafelületként. Egy lapos monitorhoz vagy laptophoz ez is elég.

Forrás: pinterest.com

Ha maximalizálni szeretnéd a munkafelületed falhoz rögzített lámpát használj és tegyél polcokat az asztal fölé. Az irodasarkod egy falfülke vagy két magas polc közé van beékelve? Az asztal fölötti polcaid fölé tegyél zárt tároló szekrényeket is. Ha könnyed irodasarkot szeretnél, mert már így is elég zsúfold a szobád, akkor a szekrényeket hagyd el, maximum 15-20 cm vastag asztalod legyen, ami egy fiókvastagságot jelent, nagy vaskos oldalsó szekrények helyett. Az asztal álljon hajtűlábakon vagy egyéb vékony lábon és a széked legyen filigrán. Ha épp nem használod, legyen az asztal alá tolható.

Forrás: apartmenttherapy.com
  1. Legyenek jól körbehatárolható munkazónáid!

Az egyes zóna az asztalfelület, ahol dolgozol. Itt szükséged lehet a laptopodra, noteszre, írószerre, telefondokkra, lámpára. A munkád végeztével minden mást tegyél a helyére, és nem rondít bele a nappalid összképébe a rendetlen munkazugod.

A második zóna az eszközeid köre, amiket a mindennapi munkád során használnod kell. Kihúzó, tűzőgép, olló, stb. Ide tartoznak még az éppen futó projektjeid iratai, kimenő, bejövő posta, aktuális számlák, stb. Ezeket tartsd a kezed ügyében lévő fiókban vagy kosárban.

Forrás: liatsy.com

A harmadik zóna a munkádhoz szükséges forrásanyagok és eszközök köre. Ilyenek például a szótárak, szakirodalom, vagy akár a nyomtató, szkenner. Ezeket tárolhatod az asztalod feletti polcon, vagy az asztal melletti zárttárolókban. Minden más (ami a 4-es, 5-ös zónához tartozik, mert csak havi rendszerességgel vagy szinte soha nem használod, de muszáj egy ideig tárolnod) valahol távolabb kapjon helyet. Ezeknek szabadíts fel egy polcot a garázsban vagy kamrában, ha kell.

Forrás: bhg.com
  1. Rendszerezz stílusosan

Egy szép falinaptár, egy régi keretbe foglalt parafa- vagy krétatábla, egyforma kosarak, dobozok sokat segíthetnek rendezetten tartani a munkaterületedet. Amit lehet, címkézz fel címkézővel, vagy egyforma betűtípussal nyomtatott címkékkel. Hidd el, ez lélektanilag is segít komolyabban venned a munkád és fenntartani a rendszert.

Forrás: designlisticle.com

5. Ügyelj a megfelelő világításra!

  Ha nem az ablak alá teszed az asztalod, és nem csak mindig csak verőfényes napokon dolgozol, lehet, hogy egy asztali lámpa nem lesz elég. Tehetsz még egy képmegvilágító lámpát a falra is, hogy megvilágítsd az inspirációs táblád. Vagy led csíkot a polcaid aljára. A fény kelti életre a tárgyakat. Az esti munkához pedig a funkcionális világítás mellett nagyon jól jön a hangulat világítás is. Talán így jobban rá tudod venni magad, hogy dolgozz, még akkor is, ha inkább pihennél.

Forrás: homedecordesigns.info

6. Tedd személyessé

Az előző gondolatot folytatva, tegyél mindent azért, hogy legyen kedved leülni az asztalodhoz. Egy virág a polcon, a kedvenc bögréd, gyertyád, egy fénykép, egy kedves tárgy, egy inspiráló idézet vagy a saját célod konkrétan megfogalmazva és kinyomtatva, hogy mindig szem előtt legyen és motiváljon. Az otthoni irodában az a jó, hogy sokkal személyesebbé teheted, mint a munkahelyit.

Forrás: restylerlove.com

Azért kell a kis irodasarok, mert van egy álmod, amit szeretnél megvalósítani? Akkor írd le, hogy milyen ajtókat nyitna meg előtted, és milyen dolgokat tenne lehetővé az, ha az álmod megvalósulna. Nyomtasd ki, keretezd be és tedd szemmagasságba ezt a jövőképet. Olvasd el minden nap, majd láss munkához! 

Sok sikert!

Talán ez is érdekelhet:

Hogyan maradhatok kreatív kisgyerekek mellett?

Ha kreatív pályát választottál magadnak az alkotói munkát minden bizonnyal szenvedélyként és elhívásként éled meg. Az alkotáshoz pedig összefüggő és zavartalan időre van szükség. Na, kisgyerekes anyaként pont ez nem áll a rendelkezésedre. Mit tegyél? Hogyan maradhatsz kreatív kisgyerekek mellett?

Hogyan maradhatok kreatív kisgyerekek mellett?