Konyha. Illatok. Ízek. Nyüzsgés. Közösség. Eszmecsere. Barátság. Család. Szív.

Konyha. Főzés. Zsúfoltság. Fáradtság. Nyűg.

Konyha. Hogy érzed magad a tiédben?

Az otthon egyik legizgalmasabb és legösszetettebb helyisége, tervezési szempontból is. Egy jól átgondolt, stílusos konyha sok éven át keményen dolgozik érted, és te jókedvvel dolgozhatsz benne.

Ezért több bejegyzést is szánok ennek a témának.

A sorozat első részében felkerestem Magyarország egyik legmenőbb konyhastúdióját, hogy kiderítsem, ők milyen szempontok alapján tervezik meg ügyfeleik számára a konyhakölteményeiket. A stúdió tulajdonosai Tőtős Mária és férje, János, 2007-ben alapították a Nonoart stúdiót, ami az elmúlt 13 évben sikert sikerre halmoz. Munkáik gyakran köszönnek vissza a magazinok oldalain, ezért gondoltam kifaggatom Marcsit azokról a szempontokról, amit egy-egy konyha megtervezése során végig szoktak gondolni. íme a beszélgetés:

Orsi Szerint (OSZ): Mi indított Benneteket a konyhastúdió megalapítására?

Tőtős Mária (TM): 2007-ben kezdtük a stúdiót. Nem titok, hogy bármit csinálunk, szeretjük, ha az minőségi, ez a hosszú távú használhatóság miatt fontos. Azért hoztuk létre a Nonoart márkanevet, mert 2 Németországban gyártott márkát forgalmazunk. Ugyan nem exkluzívan csak mi forgalmazzuk ezt a két márkát, de minden konyhát egyedileg tervezünk és nem szerettük volna, ha csupán a márka alapján azonosítanak minket. Hiszen ugyanabból a krumpliból egy séf teljesen mást készít, mint egy kezdő háziasszony vagy tinédzser. Ugyanígy, hiába jó minőségű egy alapanyag, a végeredmény szempontjából sok múlik a tervezésen. Sokszor fordult elő már velem, hogy valaki pl. egy riport végét csípte el, és az ott bemutatott konyha alapján felismert, hogy ezt mi terveztük, mert olyan Nonoart-os.

Tőtős Mária, a Nonoart konyhastúdió egyik tulajdonosa, díjnyertes konyhájában

OSZ: Mi a Nonoart stílus?

TM: Odafigyelés. Minden sarok megtervezése, kihasználása, praktikus és dizájnos.

Első az ügyfél megismerése. Azt szoktam kérni az ügyfeleimtől, hogy képzeljék magukat a házukba. Ha reggel felkel, honnan fogja elvenni a kávét. Hogyan fogja használni a konyhát, milyen igényei vannak az ügyfélnek? Nem elég az alaprajz, nagyon fontos kideríteni az ügyfél igényeit. Használ-e mikrót vagy nem? Gőzpárolót? Egyszerűbb háziasszonnyal vagy fiatal párral van-e dolgunk?
 A másik, amit javasolok, hogy gyűjtsenek össze olyan fotókat, amik visszatükrözik azt a hangulatot, stílust, ami nekik tetszik.

Nagyon fontos azt is megvizsgálni, hogy milyen a lakás. Fontos az ügyfél igénye, hiszen ő fog benne lakni, ez fogja kijelölni a stílust, a színeket, de a konyha strukturálisan kell, hogy igazodjon a házhoz is. Mivel a konyha beépítve marad, fontos, hogy igazodjon a lakás stílusához.

Felhasználva a Nonoart stúdió engedélyével

OSZ: Tehát, meg van az alaprajz, felmértük az ügyfél igényeit, hogyan tovább?

TM: Manapság tízből kilencszer a konyha egy térben van a nappalival. Ilyenkor nagyon szeretem, akár már az álmennyezetet is hozzáigazítva megtervezni a különböző szigeteket. Hogy a konyhának, étkezőnek is meglegyen a külön hangulata. Az aljzatváltással is el lehet érni ezt a külön hangulatot. Nem annyira szeretjük, hogyha burkolatváltás van, de amíg egy konyhában szempont a vízálló burkolat, addig lehet, hogy a nappaliban és étkezőben egy melegebb hatásra vágyunk. A lényeg, hogy vizuálisan elválasszuk az egyes szigeteket, ne folyjék egybe, de ugyanakkor legyen egy harmónia.

OSZ tipp: Ha ugyanabban a térben van a nappalid és az étkeződ, a szőnyeg, illetve a csillár (világítás) segítségével jelöld ki a tér egyes funkcióit. Hogy a te nappalidba mekkora az ideális szőnyeg vagy csillár, arról írtam itt: (A méret a lényeg)

TM: Ugyanakkor figyelni kell a funkcióra. Gyakran emlegetjük ezt a bizonyos háromszöget a konyhában. Fontos, hogy amikor egy háziasszony a nap végén hazamegy és vacsorát készít a családjának, akkor minden a keze ügyében legyen. Egyre több nyers élelmiszert készítünk, zöldséget, gyümölcsöt, ezért a mosogató és annak környéke egyre nagyobb fókuszt kap. Fontos, hogy itt több legyen a hely, hiszen itt tisztítjuk, szeleteljük az alapanyagokat.

Persze van az úgy, hogy a dizájn felülírja a funkciót, mert ha például egy kisebb térről beszélünk, és ott helyezkedik el a konyha-nappali, és a nappaliból rálátunk a konyhára, nem mindegy, hogy mit látunk. Lehet, hogy nem a mosogatóra szeretne valaki rálátni az étkezőből. Ilyenkor kompromisszumot kell kötni, és máshova helyezni – persze erről mindenképpen tájékoztatni kell az ügyfelet.

OSZ: Változtak az igények azzal kapcsolatban is, hogy a pult alá szekrény vagy nagy fiókok kerüljenek, Illetve hogy szükség van-e felsőszekrényre egyáltalán. Te mit javasolsz?

TM: Egyre több olyan ház épül, ahol egyáltalán nincs felső szekrény. Annyiszor lehajolni, fiókot kihúzni, ahányszor egy pohárra vagy tányérra van szükség, az nem túl praktikus, főleg, ha telnek az évek. Szóval a felső szekrényeknek még mindig van egy fontos funkciója, arról nem is beszélve, hogy tálalószekrényként is szolgál. Olyan szépek a porcelánjaink. A mély fiókok az edényeinknek nagyon jók, mert rálátok arra, ami benne van. Nem kell bemászni, és az egészet kipakolni, ha valami hátulról kell.

Nagyon praktikusak még a kamraszekrények. Én is dolgozó nő vagyok, este vagy reggel próbálok főzni a családomnak. Ha logikus rendben vesznek körül a tárgyak, akkor kevesebb erőfeszítésbe kerül egy vacsora elkészítése. De egy jól átlátható rendszerben azt is gyorsan fölmérhetem, ha elfogyott valami, ami pedig a bevásárláskor könnyíti meg az életem.

OSZ: Hogyan alkotod meg ezt a logikus rendet, amiről beszéltél?

TM: Akár magamnak, vagy ügyfélnek tervezek, először mindig a funkcionális terv készül el. Elmondja az ügyfél, hogy milyen gépei vannak, végiggondoljuk mit hova lehet elhelyezni. Megnézzük, hogy ezek elhelyezésére alkalmas- e a tér, vagy valahogy varázsoljunk-e még helyet. Átgondoljuk, hogy a pulton mi szokott lenni, mi hova lesz bedugva.
A saját konyhámat is így terveztem, és büszke vagyok rá. Bár nincs kamrám, de el tudok helyezni a krumplitól kezdve minden olyan dolgot, ami a kamrában kapna helyet. Van például 2 hűtőm, ami nagy szolgálatot tesz.  Ezt nagycsaládban nagyon javaslom, mert vannak ugyan a nagy kétajtós látványhűtők, ami több százezer forintba kerül, de ehelyett használhatunk 2 beépíthető hűtőt is, mert azt nem látom, árban olcsóbb lehet, mert nem a jégkocka adagolásról, hanem a tárolásról szól. Nyilván nagyon érdemes az energiafogyasztást és a zajszintet ellenőrizni, de ez igaz a mosogatógépre is.

Mária saját konyhája

Sok garzonlakás épül most, 25-30 nm-esek, ott nagyon kellemetlen elindítani egy hangos mosogatógépet. A gépek zajszintje az egyterű otthonoknál az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni.

OSZ tipp: Egyre több gyártó ráébredt, hogy az amerikai konyhák terjedésével igen megnőtt az igény a halk gépekre, hiszen a konyánkban nemcsak főzünk, de szeretnénk pl. zenét hallgatni vagy beszélgetni, és jó, ha nem kell túlkiabálni a gépeinket. Egy átlag ember 0-140 decibel között hall. A suttogás 20 dB hangos. Egy átlag mosogatógép hangereje 50 dB. Egy 40 dB-es mosogatógép már igazán halkan dolgozik. Több gyártó is van, amely ennél halkabb működésű gépeket gyárt, mint pl. a Bosch vagy az AEG. Kérdezz rá erre a fontos értékre, mosogató, szagelszívó és hűtőszekrények vásárlásakor.

OSZ: Van tehát egy funkcionális tervünk, jöhet a stílusosság, a frontlapok, fogantyúk, pult anyagának kérdése. Itt mire figyeljünk?

TM: Sötét tereknél általánosságban világos frontlapokkal érdemes dolgozni, akár fényessel is, mert az tágítja a teret. Különösen fontos itt a pult alatti világítás. Manapság nagyon népszerűek a természetes anyagok, amit nagyon szeretek, bár ezek sokszor inkább sötétek.

OSZ tipp: Ha neked is tetszenek a sötét színű frontlapok, de kicsi vagy sötét a konyhád, csak alulra használd ezeket. Minden, amit a pulttól fölfelé használsz (pult, hátlap, felső szekrények frontlapjai) világos színű legyen.

TM: A fogantyúk az egyik első dolog, amit átbeszélünk az ügyféllel, miután a funkcionális tervvel készen vagyunk. A fogantyú nélküli konyhához több hely kell. A pult alatt a fiók fölött be van téve egy lécfogantyú a korpuszba. Az állószekrénynél meg függőlegesen, mert a hűtőt nem lehet bemarni. Ezt a helykitöltést bele kell számolni a konyha tervezéskor is a térbe.

Ha fontos minden cm, egy másik módja a fogantyú nélküliségnek a nyomásra kinyíló ajtók. Viszont, ha ezzel a technikával szeretném, hogy a fiókok nyíljanak, akkor az nem lágyan fog csukódni, ezért mi ezt nem is forgalmazzuk, mert nem az a minőség, amit képviselni szeretnénk. A minőség, amihez a nevünket adjuk a motoros fiók, de én azt például kisgyerekeseknek nem is javaslom. Mert ha tanul járni a gyerek, vagy ha a háziasszony a térdével véletlenül hozzáér, akkor magától kinyílik. Tehát a motoros nyílás alulra nem praktikus, de fölülre, ha valaki megengedheti magának, nagyon praktikus lehet.

A fogantyúk választásánál pedig arra kell figyelni, hogy ne akadjunk bele.
Én személy szerint nagyon szeretem a fiók tetejébe ültetett fogantyút, mert ott a fogantyút fogom meg, ha ki akarom húzni a fiókot, de nem lóg annyira ki. Ha egy háziasszony lisztes vagy olajos kézzel húzza ki a fiókot, ami egy rendeltetésszerűen használt konyhában könnyen előfordulhat, a fiókok mindig foltosnak látszanak. Míg egy fogantyún, főleg, ha szálcsiszolt, nem látszanak az ujjlenyomatok annyira, és elég azt letakarítani. Szóval van funkciója a fogantyúnak, és mi ezt szoktuk ajánlani, ettől függetlenül két olyan konyhánk is van kiállítva itt a stúdióban, ami fogantyúmentes, mert ez a tendencia, és sokan ezt kérik.  

OSZ: Mit tudnál mondani a világításról?

TM: Sosem tervezek konyhát pult világítás nélkül, mert ha csak a mennyezeten van világítás, azt blokkolom, amikor a pulthoz lépek. Mennyezeti és hangulat világítást is szoktam a terveimbe tenni, ezekre javaslatokat tudunk tenni az ügyfélnek. Gyakoriak manapság a LEDek, én a leginkább a természetes színtartományú LEDeket szeretem. Hangulati elemként szívesen használok meleg fényű edison égőket is, asztal fölé, vagy egy sarokba dekorációként, de a munkapulthoz természetes fényt használok.

Konyhánál a hátfal is fontos funkciót lát el. Egyre kevésbé raknak ide csempét, ez alól kivétel, ha a hangulat megkívánja. Egy angol stílusnál Metro csempe szóba jön, de egyébként megpróbáljuk a fugák takarítgatását elkerülni. Üveghátfalat használunk, edzett üvegről van szó, ami vízálló, ütésálló. Bútorlapot is lehet használni, de ekkor a vízzárásra nagyon kell figyelni. Ha valaki megteheti, akkor kő pultot építtessen be.

Pult kisokos:

  1. Dekorit munkalapok. A Nonoart konyhastúdióban jó minőségű dekoritlapok közül válogatatsz. Egy átlagos méretű konyhánál ez. kb 120 000 Ft-os tétel. Ezeket tesztelik gőzölésre, kopásra.
  2. Corian. Egy akril-alumínium-trihidrát vegyület. Ugyanennél a konyhánál kb. 350-400 000 forintos tétel lenne, színtől függően. Viszont az karcolódik, ezért ezt nem preferálom.
  3. Technistone és Silestone: gránit őrlemények. Ez a 120000-hez képes 550 000 ezer hasonló méretű konyha esetén, azon már tudsz vágni.  Mivel kő, ezért könnyebb tisztántartani is. A forrót nem szereti, mivel ennek is van némi gyanta tartalma. 1-2 percig rajtahagyunk egy forró tepsit, nem lesz baja, viszont húslevest ne hagyjunk kihűlni rajta.
  4. Dekton és Neolith. Kerámia anyagok. A Dekton 450 fokig bír bármit, a neolit több mint 1000 fokot bír. Az árak durván függnek a színtől és az anyagoktól, amit beletesznek. Viszont az alkalmazása nagyon nagy tervezést igényel, mert míg a helyszínen észreveszem, hogy kimaradt egy dugókiemelő, akkor a dekorit, corian vagy technistone lapoknál a helyszínen még tudunk lyukat fúrni, de a dekton esetén nem. Az ára a 750-900 000 forint körül mozog.

OSZ: Köszönjük ezt a sok hasznos tippet, amivel elláttad az Orsi Szerint olvasóit. Most beszéljünk egy kicsit a nőről, a vállalkozás mögött. Feleségként, anyaként, hogy egyezteted össze a munkát az egyéb feladataiddal?

TM: Nehezen. Ezért költöztünk, mert sok időt vett el az, hogy Vecsésről jártam be.

Mindent meg kell tervezni praktikusan, az életünket ugyanúgy, mint egy konyhát. Cél orientált vezetőként tudni kell nemet mondani, ezért az 5 és fél éves bejárás után, amikor volt, hogy 1,5 órát vett igénybe az, hogy bejussak dolgozni, végül úgy döntöttünk, hogy költözünk.
Fontos végiggondolni, hogy amit csinálunk, ahhoz a megfelelő körülmények adottak-e vagy tudom –e praktikusabbá tenni azokat. Nem minden áron – ne arról szóljon a család, hogy anya dolgozik. Szeretem a harmóniát, és szeretek következetes rendszerben élni. Próbálom jól kihasználni a reggeleket és estéket. Ritkán telik el úgy hét, hogy családostul ne menjünk el sétálni, moziba vagy társasozni, de időbe tellett, amíg rátaláltunk erre a ritmusra és rendszerre.

OSZ: Férjeddel együtt dolgozol, hogyan oldjátok meg azt, hogy otthon ne a Nonoartról szóljon a beszélgetés?

TM: Nehezen. (nevet)

Ez a vállalkozás az életünk fontos része. Mindketten vezetők vagyunk, csak más felfogásban. Minden vezető a saját akaratát próbálja keresztül vinni, és meg kellett tanulni tisztelettel és türelemmel a másik erősségeire támaszkodni.

Elkerülhetetlen, hogy néha hazavigyünk munkát, de egyébként egy elég harmonikus időbeosztást tudtunk kialakítani. A családi programok mellett hetente-kéthetente randizunk ketten is.

OSZ: Mi volt egy nehéz időszak vállalkozásotokban és hogyan jöttetek ki belőle?

TM: 2007-ben nyitottunk, a válság évében. Ekkor sokan inkább olcsóbb termékeket kerestek. Nekünk azonban rá kellett jönnünk, hogy nyitnunk kell a felső kategóriás ügyfelek felé, amellett, hogy mindent megtettünk azért, hogy meg tudjuk őrizni az addigi ügyfeleinket is.

Az is nehéz volt, amikor még Vecsésen is működött az üzletünk, de nem tudtuk a kettőt párhuzamosan működtetni, és nehezen, de meg kellett hozni a döntést, hogy azt a boltot bezárjuk.

OSZ: A sikereink legalább olyan veszélyesek lehetnek ránk nézve, mint a nehézségek. Hogyan dolgozod fel azt, hogy sikeres vagy?

TM: Itt jön be a képbe a keresztény értékrend, és az őszinte barátok. 🙂 Volt egy időszak, amikor élveztem a sikereimet. Ez úgy 2012-14 táján volt, amikor az első munkáim megjelentek a magazinokban, meg Kitchen first díjat nyertünk a konyhakiállításon. Szinte csak a munkámnak éltem. A lányom megfogalmazta, hogy hiányoztam otthonról. Fontos hallgatni az anyai ösztönökre, ha túlléptünk egy egészséges határon, de fontos megbocsájtani is magunknak.

Jó volt látni, hogy Isten hogy visszapótolta ezt az időt, miután rájöttünk, hogy változtatnunk kell. Mindig azt hisszük, hogy milyen fontos a minőségi idő. Az is, de a gyerekeknél ez nem így van. Azt gondolhatom, hogy milyen jó fej anya vagyok, amiért minden nap egy fél órát játszom a gyerekkel miután hazaértem, de jelen kell lenni, a jelenlétnél nincs fontosabb.  Ott kell lenni, amikor szükségük van ránk.

OSZ: Mesélted, hogy szoktál főzni, ezt már tudjuk, de mi a kedvenc ételed?

TM: Anyaként sokszor főzünk inkább a család kedvére, és nem feltétlenül a magunk kedvenceit. Lasagnét például az ő kedvükért készítek. Esztivel sokszor készítünk és eszünk sushit, ha mókás étkezésre vágyunk… mi csajok, mert a srácok azt nem eszik. De fontosnak tartom a gyökereinket, ezért nem nagyon múlik el nálunk egy hónap húsleves és töltött káposzta nélkül, kaporral és lestyánnal – ahogy a mamám készítette. A közös étkezés nem csak az együtt étkezésről szól, kultúrát teremt, emlékeket hoz föl.

Idő kell megérkezni fejben haza, és egy közös étkezés nagyszerűen alkalmas arra, hogy úgy a közepére már megnyíljon az ember, és szívesen elmesélje milyen volt a napja. 🙂

OSZ: Szívemből szóltál! Nagyon köszönöm, hogy mindezt elmondtad nekünk!

TM: Nagyon szívesen!

Máriával a konyhastúdiójukban

Bízom benne, hogy Mária praktikus tanácsai sokat segítettek Nektek a saját konyhátok tervezése során. A Nonoart konyhastúdiót megtaláljátok Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky út 50. szám alatt. Érdemes ide ellátogatni még akkor is, ha csak inspirálódni szeretnétek.