Polcok. Zavarba ejt a berendezésük? Szeretnéd tudni, hogyan lehet stílusos és egyedi az összkép, úgy, hogy a dekorációd rólad és a családodról is meséljen? Hagy nyugtassalak meg, hogy mindössze néhány alapelvre kell odafigyelni, és máris elérted a „Hűha!” hatást.

  1. Sokkal izgalmasabb lesz a könyvespolcod, ha nem csak könyveket, hanem szép, dekoratív tárgyakat is tartasz rajta. Így persze több tárhelyre lesz szükséged.
     
  2. A könyveket ne úgy tárold, mint a könyvtárban. Bár annak is megvan a romantikája, ha hosszú, tömött sorokban állnak a könyvek a polcon, de dinamikusabb lesz az összhatás, ha csoportokban helyezed el őket, állítva és fektetve egyaránt, egyenletesen elosztva a polcokon.
     
  3. A polcod elrendezése alulról fölfelé legyen egyre szellősebb. Ez jelentheti azt, hogy a könyves szekrényed alja zárt, vagy azt is, hogy alulra kosarakat, dobozokat teszel.
     
  4. Az álomszép kompozíció titka alapvetően a REM alapelv. (Ez nem egy hivatalos szakkifejezés, csak azért találtam ki, hogy könnyebben észben tarthasd.) REM, vagyis, Rétegek – Egyensúly – Minta

    Rétegek: Gondolj a polcodra úgy, mint egy festményre. Nem egy-egy dekorációt, hanem egy dekoráció csoportot fogsz rajta elhelyezni, aminek rétegei vannak. A háttérben a legnagyobb, előtte, kicsit balra a közepes, az előtt pedig jobbra a legkisebb tárgy (vagy ennek tükörképe).

    Egyensúly: Nem kell görcsösen törekedni a szimmetriára, mert így nagyon merev kompozíciót kapnál. Inkább azon legyél, hogy összességében a polcod két felén körülbelül vizuális egyensúlyban legyenek a tárgyak.

    Minta: vagyis ismétlődő séma, ami itt-ott újra feltűnik a kompozíciódban valahogy (séma háromszögek). A másik minta, amire nagyon figyelj a matt és fényes tárgyak egyensúlya. Szinte minden kompozíció csoportban legyen a matt tárgy mellett fényes is, mert ha nincs, akkor élettelen a dekorációd.
Hasonló témák
  1. A kettes és a hármas csoportosítások megnyugtatják az elmét.
Hármas csoportosítás
  1. Van egy apró tárgyad, ami elveszne a dekorodban? Tedd rá egy kis dobozra, vagy könyvekre, és máris kiemelted.
Hogy emeljünk ki kis tárgyakat
  1. Szereted szezonálisan díszíteni a nappalidat? Akkor azt javasolnám, a nappalid és a polcod dekorációjaként is használj természetes alapszíneket. Hófehér, tört fehér, tojáshéj, bézs, világosszürke, galambszürke, grafitszürke. Ha a nappalid alap elemei ilyen színűek, nagyon könnyen variálhatod és kombinálhatod az összképet egy-két élénk színnel a vidám, életteli hangulatért vagy lágy pasztellekkel, a friss és kifinomult hatás eléréséért. Ezek a szezonális színek köszönjenek vissza egy-két dísztárgy erejéig a polcaidon is (tudod, ismétlődő séma).
     
  2. Persze az is előfordulhat, hogy beleszeretsz pl. egy gyönyörű színes bútorba – mint én is tettem, vagy színesre festesz egy faldarabot, ami meghatározza a nappalid színpalettáját. Ebben az esetben az összes szezonális dekorációdnak harmonizálni kell a színes bútordarabokkal is.  Az én nappalim színpalettáját a szőnyegem ihlette. Úgy szoktam frissen tartani a dekoromat, hogy a szőnyegemben található színek közül kiemelek egyet, és azt teszem meg fő témává a szezonális dekorációmban.
     
  3. Nem kell vagyonokat költeni dísztárgyakra. Kezdetnek tökéletesen megfelel, ha azt használod fel, amit épp otthon találsz. Mitől lesz a te dekorációd egyedi és különleges; olyan, amivel sosem találkoznál egy bemutató teremben? Gyűjtesz valamit? Szeretnél megmutatni családi képeket, kedvenc tárgyakat, könyveket, utazások során begyűjtött emlékeket? Van kedvenc idézeted, személyes vagy családi hitvallásod? Miért ne keretezhetnéd be és tehetnéd a polcodra? Lehet, hogy ide-oda rakosgatsz vagy kicserélsz egy két tárgyat, mire rátalálsz számodra ideális kompozícióra. Ez nem baj, hiszen az életünk történetét is folyamatosan írjuk.

Inspirációul engedjétek meg, hogy meséljek egy kicsit a hálónkban található polcrendszer dekorációjáról. A férjem és én idén ünnepeljük a 10. házassági évfordulónkat. Ezért idén a polcot különösen sok dekorációs elemmel láttam el, ami elmeséli a történetünk egy darabját.
 

Történetünk darabjai

Az egyik első rólunk készült kép mellé elhelyeztem egy boros üveget, amit a barátaink bontottak fel, amikor megtudták, hogy a párom megkérte a kezem. A címkét aláírta mindenki, aki ott volt a rögtönzött ünnepségen, ezért ez egy nagyon kedves emlékünk. De helyet kapott a kompozícióban az esküvői gyertyánk, sőt – mivel nagyon szeretem a meglepő dekorációs elemeket is bevenni az összképbe -a menyasszonyi cipőm is.

A másik nagy téma a számunkra a gyermekáldás, hiszen évekig hiába vártunk erre, aztán isteni csoda folytán két gyermekünk is született egy év leforgása alatt. Ezt a gyönyörű vázát egy keramikus barátunk készítette nekünk – Lesznek ketten egy testté – áll rajta, és a tetején egy anya és apa örvendezik a kisgyermekének. Még akkor kaptuk, amikor csak vágyakoztunk megélni ezt a csodát, de egy nagyon kedves bíztatás és vigasztalás volt ez az ajándék a barátunktól. Párja ennek a mementónak a fénykép a két fantasztikus kisemberről, akik azóta megszínesítik a napjainkat, és a falainkat, ha egy pillanatra lankad a figyelmem.

Az összes többi tárgyról is sokat tudnék mesélni, de ez a bejegyzés nem rólam, hanem Rólad szól. Mik a mérföldkövei a te életednek? Milyen tárgyak kapcsolódnak ezekhez az eseményekhez? A rétegek- egyensúly- minta elvét követve hogyan tudnád ezeket a mementókat beleilleszteni a dekorációdba? Nem kell, hogy Pinterest-perfekt legyen! Neked legyen kedves, ez a lényeg.

És ha már mestere lettél a hármas dekorációk készítésének, folytasd az asztalkáidon és párkányokon is! Jó dekorálást!

Bónusz tipp, készítettem nektek néhány táblát segítségül a színek összeválogatásához a tavasz jegyében.

Orsi kedvenc természetes színei
Orsi kedvenc tavaszi pasztell színei
Orsi kedvenc tavaszi élénk színei


Ha tetszett a bejegyzés, kövesd Facebookon az oldalt és oszd meg másokkal is! Köszönöm!