Néhány nap választ el minket karácsonytól. Készen állsz? 🙂

A karácsonyi ünnepek egyik fénypontja, amikor összeül a család a terített asztal körül. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni a karácsonyi vacsora helyszínét, az enyémhez hasonló étkező dekoráció elkészítéséhez még most sem késő  neki kezdeni. Nem kell hozzá más, mint amit otthon találsz. Amikor pedig megpróbálod összerendezni a kincseidet, csak arra figyelj, hogy a kompozíciód két fele egyensúlyban legyen egymással, és mindenhol egyaránt legyenek matt és fényes elemek is. Lássunk is hozzá!

Ez az első karácsonyunk az új otthonunkban. Ez nagyon izgalmas a számomra. Bár még mindig van mit szépíteni az otthonunkon, már most is nagyon hálásak vagyunk érte. Viszont a felújítási költségek miatt úgy döntöttem idén megpróbálom minimális költségvetés mellett feldíszíteni a házunkat. Ehhez pedig kimentem a kertbe és begyűjtöttem, amit csak találtam: fenyőágak, bogyók, megmetszett fűzfa ágai, borostyán, nád, tujaágak, tobozok.

Aztán körbenéztem a házban. Az előző tulaj hagyott ránk némi kincset: zsírosbödönt, vázákat, nagy fedeles kosarat.

Végre van étkezőnk, azt mindenképp ünnepi hangulatba akartam öltöztetni. Mivel nem óriási helyről beszélünk, nem akartam a tér közepére (asztal fölé) valami testes, mindent leuraló dekorációt tenni. A tálaló teteje tökéletes: nem érik el a gyerekek, mégis jól látszik, anélkül, hogy tolakodna.

A nagy fedeles kosár lett az alap. Ebbe helyeztem el a fűzfaágakat és fenyőágakat, néhány előre bukó tujaágat és nádat az érdekes textúrája miatt. A férjemnek van egy flaska gyűjteménye. Ezek szép fényes fém flaskák, úgy gondoltam jól illenének ide, mert mennek a téli témához, és mert a csillogásuk szépen mutat a matt és természetes dekorációk mellett.  A kosár tetejére beleszúrtam négy gyertyát – adventi koszorú helyett.

A kompozíció másik felére, több kisebb tárgy került, amik együttesen vizuálisan ellensúlyozzák a jobb oldalon lévő tárgyakat. Helyet kapott itt egy kisebb kosár, egy karácsonyfa csúcsdísz, üvegváza, szép csatos üveg, egy csinos gyertyatartó és még több zöld.

Aztán jöttek a karácsonyfadíszek. Ezt a készletet már évekkel ezelőtt megvettem, mert ez a kék az egyik kedvencem, de a régi otthonunkba nem illett. Most viszont tökéletesnek bizonyult a fehér és kék étkezőmbe. A kék csipkés világító gömböket a Jyskben találtam. 

A tálaló kész.

Az asztali dekorációt a már jól ismert 10 perces módszerrel készítettem el. 🙂 Fogtam egy borostyán ágat és végigfektettem az asztalon.  A Lidlben vettem ezt az elemes fényfüzért. Gyertyát nem teszek az asztalra a gyerekek miatt, de ez is nagyszerűen ellátja hangulatfény szerepét. Rengeteg toboz hevert a földön, begyűjtöttem őket és belemártottam fehér festékbe. Mikor megszáradt, elrendeztem az asztalon.


Megsütötted már a mézeskalácsokat? Ha igen miért ne hasznosítanád újra a kiszúró formákat asztaldíszként? Ééés, ennyi. Jöhet a terítés. Az álomszép csipketerítő édesanyám keze munkáját dicséri… nagyon nem 10 perces meló.

A barna fali panel. Nos. Mire ideértünk a felújításban már igen elfáradtunk. 🙂 Ezért, egyenlőre, itt és egyedül itt, megmaradt. Azt mondogatom magamnak, hogy ettől rusztikusabb az összhatás. 🙂 A fölötte lévő képet viszont karácsonyira cseréltem.
 

Még tavaly készítettem ezt a gomb fát, amit nagymamám egyik régi képkeretébe helyeztem bele. Szeretem az elegáns dolgokat keverni valami bohókással.

Végeredmény: Egy gyorsan elkészülő, gyerekbarát (no meg anyabarát), költségtakarékos és elegáns ünnepi étkező némi bohémsággal fűszerezve.

Téged is arra bátorítalak, hogy az idei ünnepi dekorációdhoz nézz szét otthon! Kellemes kutakodást és alkotást kívánok! No meg áldott ünnepeket!